Vähemalt kaks eestlast langes Facebooki uue pettuse ohvriks

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbnb üürileandja.
Airbnb üürileandja. Foto: PantherMedia/Scanpix

Eelmisest nädalast Facebookis levima hakanud õngitsuskirjad on toonud reaalset rahalist kahju vähemalt kahele Eesti kasutajale.

Õngistuslehtede sisuks on Facebooki turvameeskonna libahoiatus konto blokkimisest juhul, kui kasutaja ei kinnitata oma kontot. Tegemist on aga libateatega, mille eesmärk on varastada kasutaja andmeid.

Riigi Infosüsteemi Ametile on teada antud vähemalt kahest intsidendist, mille tagajärjel on kurjategijad eestlaste Facebooki kontod üle võtnud ning tekitanud rahalist kahju.

Uus õngitsuskiri Facebookis
Uus õngitsuskiri Facebookis Foto: ria

Näiteks kasutas suli ühe eestlase kontot Facebooki-siseste tehingute tegemiseks – täpsemalt reklaamide ostmiseks. Kasutaja oli sisestanud enda andmed õngitsuslehele ning kuna tema konto oli seotud tema ettevõtte krediitkaardiga, õnnestus kurjategijal kasutada andmeid ka sotsiaalmeedias maksete tegemiseks.

Postimehe andmeil on tekitatud rahaline kahju mitusada eurot.

«Kirjeldatud skeemi abil üritavad pätid just ettevõtjaid õnge tõmmata!» hoiatab amet.

Soovitused:

  • Ära usu ähvardavaid ja kiiret tegutsemist nõudvaid kirju tundmatutelt saatjatelt
  • Veendu, et veebiaadress, mida külastad, on täht-tähelt seesama, mis peaks olema
  • Kui oled enda kasutajainfo õngitsuslehele sisestanud, siis vaheta kohe oma konto parool ning kontrolli üle, et sul on aktiveeritud kaheastmeline autentimine
  • Anna laekunud libateavitusest teada ka Facebooki tiimile.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles