Põlise maapoisi tõmbas meri Punapargist ära

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arne ­Kuningas on tiiruga tagasi lapsepõlvemail, kus ta meretööst vabal ajal Laaneku talus toimetab.
Arne ­Kuningas on tiiruga tagasi lapsepõlvemail, kus ta meretööst vabal ajal Laaneku talus toimetab. Foto: Urmas Luik

Rahvapärimuse järgi kaotanud kuulus Prant­suse väejuht Napoleon Bonaparte jalast saapa kohas, mis andis külale Punapargi nime. Teaduslikuma seletuse järgi pärineb nimi Punapea talult, mis jäi Pati mõisa alla, kuigi Punapargile panid aluse Voltveti mõisa popsid, kellele parun jagas siin paar hektarit metsamaad, mis tuli neil endil raadata tare ehitamise asemeks ja juurikate kasvatamise põlluks. Pärast 1977. aastat Punapargit kaardil ei ole, sest tol­lases külade liitmise tuhinas ­poolitus see Tihemetsa aleviku ja Leipste küla vahel.

Külanime ühegi ümberkorraldusega rahva mälust ei kustuta ja nii otsimegi Punapargist üles Laaneku talu, mille peremees Arne Kuningas kasvatab kalu ja sõidab merd, kuigi on sirgunud koos õe ja vennaga sisemaal keset metsa.

“Ema ütles, et see koht siin hakkab müüki minema. Mõtlesin, et vennas on ka lähedal ja see on meie lapsepõlvekant, sellepärast selle koha ostsimegi. Kunagi oli see ühe tuntud Pärnu arsti lapsepõlvekodu,” räägib Arne, kuidas ta taas kanna Punapargis kinnitas ja tema kaasa Urve Kuningas noogutab mehe jutule üle kohvilaua kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles