Ekraanile jõuavad nõukogude ajal keelatud filmikaadrid

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Andrzej Wajda mängufilmist “Raudmees”.
Kaader Andrzej Wajda mängufilmist “Raudmees”. Foto: UKM

Sel nädalal jätkab Pärnu uue kunsti muuseumi (UKM) filmifestival „Marmormees ja Milda“ raudmeestega. Kinoekraanile jõuavad Poola ja Läti filmide tegelased, kes aitasid oma loominguga murda ranget Ida-Euroopa režiimi.

Kolmapäeval linastub Anna Schmidti dokk Poola heliloojast Krzysztof Pendereckist, kelle tööd muusikamaailmas võrreldakse rahvuskaaslase paavst Johannes Paulus II panusega kristlusesse. Teos esitleb aastal 2013 oma 80. sünnipäeva tähistanud helilooja loometööd ja eraelu. Film jutustab Penderecki karjääri algusaastatest nõukogude ajal, tuues ekraanile haruldased arhiivikaadrid.

Neljapäeval avaneb huvilistel võimalus kaeda Poola filmilooja Andrzej Wajda mängufilmi „Raudmees“, mille peaosas iseennast mängiv Solidaarsuse juht ja hilisem riigi president Lech Walesa. Film toob vaatajateni intensiivsed sündmused, põimides haruldasi dokumentaallõike 1970. aastate tööliste streigist Gdanskis ja järgmise aastakümne Solidaarsuse loomisest.  

Linateos, mida Nõukogude Liidus loeti „ohtlikuks viiruseks“ ja mis Poolas oli keelatud, võitis aastal 1981 Cannes’i filmifestivali Kuldse Palmioksa.

Laupäeval jõuab muuseumi kinoekraanile dokumentaallugu Baltimaade raudmeestest, kes karmi olukorda trotsides ja riskides sisendasid usku, et igal rahval on õigus jääda truuks esivanemate keelele ja kultuurile. Linateos „Ajasillad“ vastandus nõukogude propagandale ja tsensuurile. Eesti osalusel valminud film, milles on esindatud Mark Soosaar ja Andres Sööt, on mustrite ja elude mäng. Teos on rännak mineviku ja oleviku vahel, küsides, kui palju või vähe on üle poolesaja aastaga muutunud.

Kolmapäeval ja neljapäeval linastuvad filmid kell 18. Laupäeval algab kino kell 16.

Poola ja Läti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud filmifestival ja näitus on avatud 13. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles