Pärnakad: vältige lastele viina müüvaid poode

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sageli tuuakse alaealistele poest väikese vaevatasu eest alkohol kätte. Pildil olevatele noorukitele vahendas vägijooke mees esiplaanil.
Sageli tuuakse alaealistele poest väikese vaevatasu eest alkohol kätte. Pildil olevatele noorukitele vahendas vägijooke mees esiplaanil. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärnumaa vabatahtlike keskus alustas allkirjade korjamist poodide vastu, mis alaealistele alkoholi müüvad.


«Pöördume inimeste poole, et nad ei ostaks igapäevast toidu- ja tarbekaupa poodidest, kus alaealistele alkoholi müüakse,» ütles aktsiooni algataja, Pärnumaa vabatahtlike keskuse õpetaja Valter Parve. «Miski muu ei mõjuta kauplejaid paremini kui käibe langus.»

Allkirjade kogumise algataja sai mõtte vabatahtlike abil protestiaktsioon algatada äsja avalikustatud Tervise Arengu Instituudi (TAI) kontrollostudel põhinevast uuringust. 14 maakonnas 169 poes käinud kontrollostjad tuvastasid, et vaid 29 protsendil juhtudest küsis müüja alaealiselt dokumenti näha.

Üleeile õhtul sai esimene Pärnumaa inimestele ja firmadele suunatud pöördumise leht allkirjad Raeküla seltsi ümarlaua kogunemisel.

«Eirame kauplusi, kes dokumenti küsimata alaealistele alkoholi või ka sigarette müüvad,» selgitas seltsi juhatuse liige Liivi Kaasik. «Väikeste poiste emana olen varem selle teemaga kokku puutunud ja olen aeg-ajalt müüjatele poes meelde tuletanud, kui olen näinud, et nad dokumenti küsimata noorele alkoholi või suitsu müüvad.»

Parve loodab, et pärast järgmisi uuringuid nimetab TAI ka kauplused, kust lapsed alkoholi kergelt kätte saavad.

Kaasik lisas, et kindlasti tuleb ka endal silmad lahti hoida ning panna tähele, kus noortele dokumenti küsimata alkoholi ja sigarette müüakse. «Loomulikult hoiame silma peal Raeküla kolmel poel, aga ka mujal Pärnus,» lausus ta.

Parve sõnul levitatakse allkirjalehti avalikel üritustel, nagu näiteks täna Pärnus toimuval kodanikuühiskonna konverentsil või homsel kultuurivähemuste päeval. «Koostame ka venekeelsed allkirjalehed,» täpsustas ta.

Parve paneb pöördumise üles ka internetti lehele petitsioon.ee. «Loodan vähemalt 300 allkirja koguda,» jäi ta pöördumise toetajate võimaliku hulga suhtes esialgu tagasihoidlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles