Liialt helded kingitused seadsid kahtluse alla Hooandja kaudu raha koguva noormehe projekti

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor ilmahuviline kogub Hooandjas üle-eestilise ilmavaatlusvõrgutiku loomiseks puuduolevat summat: 2600 eurot.
Noor ilmahuviline kogub Hooandjas üle-eestilise ilmavaatlusvõrgutiku loomiseks puuduolevat summat: 2600 eurot. Foto: Urmas Luik

Noor ilmahuviline Kaivo Lõppe kogub veebiplatvormis Hooandja toetust üle-eestilise ilmavaatlusvõrgustiku loomiseks. Projekti segane sõnastus, vettpidamatud väited ja liialt hinnalised vastutasud seavad algatuse tõsiseltvõetavuse aga kahtluse alla. Ei riigi ilmateenistus ega ilmauurija Jüri Kamenik, kelle toetusele ja koostööle kodanikualgatuses viidatakse, teadnud enne ajakirjaniku pöördumist ettevõtmisest midagi.

Eesti meteoroloogide seltsi liikmed leiavad, et projektis esineb praegusel kujul palju faktivigu ja küsitavusi (näiteks väited, et meteoroloogiat saab Eestis õppida üksnes kahes koolis ja sealgi on kohtade arv piiratud või et Eestis pole praegu ühtegi välgudetektorit). Sealt ei tule välja, mida ja kuidas täpselt selle rahaga tehakse, kingilubadused meenutavad turundustrikki, kogu jutt on ümmargune ja tuleks konkreetsemaks kirjutada.

Kõige enam köidavadki pilku ja tekitavad umbusaldust uhked hooandjatele välja pandud vastutasud. Näiteks: annetades 100 eurot, saate viiepäevase ekskursiooni virmaliste jahile Põhja-Soome ja Norra, aga 250eurose toetuse puhul viib reis põhjapolaarjoone taha. Reisikokkulepped olla Lõppel sõlmitud, kuid kellega ja kuidas, ta ajakirjanikule avaldada ei soovinud. Põhjendades keeldumist sellega, et on andnud korraldajatele lubaduse kõrvalistele isikutele infot mitte avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles