Juhtkiri: Pärnu väärib korralikku kino

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Vaadates filme, on need siis kergekaalulised, klassikasse kalduvad või moodsad Euroopa linateosed, veedavad inimesed arvatavasti rohkem aega kui raamatuid või ajalehti lugedes. Ja ilmselt kulutab mõnigi pereisa paar tundi pigem “Politseiakadeemia” korduse jälgimisele kui lapsega mängimisele.

Samal ajal on kurb, kui kogu filmikogemus piirdubki küsitava väärtusega filmidega, mida pealegi telekast kümneid kordi nähtud. Abi silmaringi laiendamisel võiksid pakkuda filmilaenutused ja loomulikult kino.

Olemuslikult pole ju filmikunst millegi poolest vähem väärtuslik kui mõni muu kunstiala, väärtuse määravad meediumisisesed valikud. On tehtud kehvi filme, aga kirjutatud nigelaid raamatuid ja maalitud mõttetuid piltegi, kuid samuti leidub väga häid linateosed, aegumatuid kirjutisi ja lummavaid maale.

Pärnus on filmisõbrale pakutavad televiisori alternatiivid üsna kesised. Filmilaenutus tegutseb kahjuks ainult Papiniidus, seetõttu on mujal kui Mais elavatel inimestel sealt väga keeruline, kui mitte ajakulu pärast võimatu DVDsid laenutada.

Jõudumööda töötab Mai kinogi, aga kuidas see iseseisvana on vastu suutnud pidada, on imetlusväärne. Sest olemata osa suurest kinoketist ja tegutsemata filmilevitajana, on väga raske ots otsaga kokku tulla, rääkimata rikkaliku programmi ja iganädalaste esilinastuste pakkumisest. Mai kino pingutused väärivad siiski tunnustust.

Paratamatult ootab kinosid ees lõplik digipööre ja filmiprojektorid muutuvad museaalideks. Ilmselt tagab Pärnu kino püsimajäämise, õigemini uuestisünni üksnes mõne suure tegija, näiteks Forum Cinemas ASi turuletulek.

Ehk võiks linnavalitsus ootamise ajal neile või mõnele teisele ise vastava ettepaneku teha, sest Pärnu väärib korralikku kino.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles