Selja meierei lugu

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selja meierei on ainus Pärnumaal tegutsev piimatööstus.
Selja meierei on ainus Pärnumaal tegutsev piimatööstus. Foto: Urmas Luik

Mõnigi lugeja on nurisenud, et meie lehe 20 aasta retrospektiiv puudutab peamiselt Pärnu linna. Tunnistan, et oleme linna poole kaldu, kuna siin on lihtsam jälgida arengut 20 aasta jooksul ja kohalikku lehte on jäetud rohkem jälgi, mida mööda minna.

Ent täna täpselt 20 aastat tagasi andis Pärnu Postimees teada, et Eesti suurimasse maakonda on jäänud pelgalt üks piimatöötleja: Tori-Selja piimaühistule kuuluv Selja meierei. 1998. aastal valmistati seal üle 500 tonni juustu. Samal ajal seadmestati meierei uut tööstust, mille võimsus oli kaks korda suurem.

Selja meierei ongi kui mälestusmärk Pärnumaa kunagisele laiahaardelisele piimatööstusele. 1927. aasta lõpuks töötas Pärnumaal 78 meiereid 16 koorejaamaga ja 54 meiereid valmistasid võid. Majanduskriis andis piimatööstusele tugeva hoobi, kuid valitsus ei lasknud maamajandusel allavett minna. 1934. aastast hakkas kehtima või hinna kindlustamise seadus ja 1935. aastast piimaühingute võlgade korraldamise seadus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles