Galerii: Sindis käivad ettevalmistused Seljamaa monumendi avamiseks

Urmas Saard
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal toimetasid mitme firma töömehed Sindi gümnaasiumi esisel väljakul, kuhu paigaldati üks betoonist ja kaks graniitkivist moodulit. Oma kohale asetamist jääb ootama veel üksnes kujur Ülo Kirdi loodud Julius Friedrich Seljamaa pronksbüst.

Enne kaevetööde juurde asumist uuris Tori valla majandusosakonna juhataja Jüri Puust meeterhaaval ehituse alla minevat maapinda raadiodetektoriga, et plaanidel näidatud kaablite kõrval tuvastada sedagi, millest dokumentatsioon võiks vaikida. Hoolimata hoiatavatest piiksumisest sai kopamees siiski loa kaevama hakata.

Tori vallavalitsus tellis vundamendi Põhja-Pärnumaa ehitusfirmalt Revdeco OÜ, mis kaasas tööde tegemisse Maden Grupp OÜ ja Pärnu Graniit OÜ. Kuna miinuskraadide tõttu polnud mõttekas kohapealset betoonivalu teha, valmistati vundamendi moodul tehasetingimustes. Teisipäeval kaevati enne märgistatud asukohta vundamendi süvend, mille põhi tasandati tihendatud killustikuga.

Kolmapäeval sõidutati kohale 1,8 tonni kaaluv betoonist risttahukas, mille paikapanekut jälgiti millimeetri täpsusega. Revdeco juhataja Andrus Aarna märkis, et täpsus on töömehe auasi ja pealisrajatise parim tulemus oleneb olulisel määral alusest ehk vundamendist.

Reedel asuti graniidist sammast püstitama.

„Punane graniit on toodud Soomest, paarisaja kilomeetri kauguselt Helsingist,” rääkis paigaldajafirma Grandecor OÜ esindaja Elen Meriküla. Punane graniit sulandub hästi taustal asuva punastest tellistest koolihoonega ja sambale tõstetava pronksbüstiga. Seepärast jäigi valik punakale toonile pidama.

Kirt rääkis, et Seljamaa büst on pronksi valatud ja ootab viimistlust. „Saan ta enne jõule kätte, et siis viimane lihv anda,” täpsustas ta.

Seljamaale pühendatud mälestusmärgi avamine on kavandatud Tartu rahu 99. aastapäevale tuleva aasta 2. veebruaril. Mälestusmärgi püstitamise mõtte algataja ja üldrahvalikku rahakorjanduse ellukutsuja oli Sindi ajalooklubi. Suure panuse rahastusse on andnud Tori vallavalitsus.

Seljamaa monumendi miniatuurne makett asub Sindi muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles