Andres Metsoja: Ühistransport veereb õigel teel

Andres Metsoja
, Pärnu linnavolikogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühistranspordi korraldus elas Pärnumaal üle suuri muutusi ja Pärnusse ehitati uus bussijaam.
Ühistranspordi korraldus elas Pärnumaal üle suuri muutusi ja Pärnusse ehitati uus bussijaam. Foto: Urmas Luik

Statistikaameti uuringu kohaselt on Pärnumaal ühistransport hästi kättesaadav ja Pärnu bussijaam juhib 2018. aasta teo gallupit. Kui oleks minu teha, eelistaksin hoone asemel tunnustada transpordisüsteemi. Uskuge, transpordi korraldamiseks maakonna omavalitsustega ühise laua taha jõudmine on olnud keeruline ülesanne, aga pole kunagi tundunud lootusetu ettevõtmisena.

Maavanemana oli mul hea võimalus alustada Pärnumaa ühistranspordikeskuse (PÜTK) moodustamisega ja kaasata projektijuhina Andrus Kärpuk. Tema tegutsemistahe ja kogemused kulusid marjaks ära. Koostöös sündisid nii ühtne piletisüsteem, uus bussiterminal kui maakonna bussijaamade võrgustik. Omavalitsused kippusid arvama, et “las korraldab parem riik, mine tea, mis kohustused muidu enesele kaela saame”. Jäime ainsaks keskuseks, mis suutis hakata ühistransporti korraldama nii linnas kui maal, koondades selleks vajalikud rahaeraldised maakonnakeskusesse.

Jõudsime arusaamiseni, et tasuta transpordist on siiski tähtsam ühtne piletisüsteem ja hinnastamismudel.
Andres Metsoja, riigikogu liige, Pärnu linnavolikogu esimees (Isamaa)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles