Postimehe aruanne: «uusrikkad» Saaremaalt andsid Keelele taas valusa ninanipsu

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimene Aadu Luukase nimeline Eesti võrkpallikarikas jääb Saaremaale. Jääb, sest finaal peeti Kuressaares ja saarlased olid karikakaitsjad. Ent otsustav duell Pärnuga oli tõeliselt finaali vääriline.

Postimehe tähelepanekud 3:2 lõppenud põnevuslahingust on teie ees.

Prelüüd. Saaremaa mullust tulekut Eesti võrkpallikaardile tervitati erinevalt. Kes rõõmustas uue jõu lisandumise üle, kes viskas sekka ka teravamaid noote. Alati sirge ütlemisega Pärnu meeskonna pealik Avo Keel nimetas näiteks Saaremaad «uusrikkaks, kes näinud tõeliselt vaevad, et teistele enam mängijaid ei jaguks.»

Samas nimetas Keel Tartut suurtoetaja Bigbankile viidates «liigkasuvõtjateks» ja lisas: «Meiesugustel lihtsurelikel siin enam midagi hõisata ei ole.»

Järgnenut teab iga vollesõber: Saaremaa riisus eelmisel hooajal kogu koore ehk viis kõik kolm kodust karikat mandrilt ära. Tänavu alustati üsna konarlikult, ent alates novembrist on saadud sisse võimas hoog. Ning pärast karikafinaali saab öelda: ega’s kolmas neljandata jää…

Intervjuu Avo Keelega:

Keel vs Tali. Eesti klubivõrkpalli kahe suurjõu võrukatest peatreenerid Urmas Tali ja Avo Keel pole iial peljanud otsekoheselt arvamust avaldada. Euromängu eel endast sootuks tugevamast puust vastasega teatas Keel, et nüüd tuleb täiega riskida, Tali esindas aga risti vastupidist arvamust.

Ka karikafinaali eel läksid kogenud juhendajate arvamused risti. Keel lausus Saaremaa publiku kohta: «Ma ei viskaks siin küll erilise rõõmuringe õhku. Arvan, et meediameestel on siin omajagu teenet, et seal toimuv on suuremaks puhutud. Olen kindel, et Pärnus või Tartus oleks täpselt samasuguse õhkkonnaga finaal.» Tali vastas napilt, aga väärikalt: «Ma ei ole teistes saalides küll nii arvukaid publikuhulkasid märganud.»

Nagu mulluste finaalide ajal, paigaldasid saarlased lisatribüüni ja hinnanguliselt umbes 1500-pealine publikuhulk tegi võimsat möllu. Tõeliselt mõnus ja haarav duell hargnes nii väljakul kui otse selle ääres, kus tumesinistes ja oranžides särkides fännirühmitused kõrvuti põrgulärmi lõid.

Ajalugu on … kordumiseks. Täpselt nagu kevadises Balti liiga finaalis, pakuti Kuressaare rahvale vaimustav vaatemäng. Ja täpselt nagu kevadises Balti liiga finaalis, jäi Saaremaa taas 3:2 peale.

Pärnu võitis avavaatuse 25:23, teises ei jätnud Saaremaa külalistele mingit sõnaõigust (25:17). Kolmandas olid Keele hooalused 17:15 peal, kui nende ette kerkis tõeline Saare sein: kuuepunktilisest spurdist koguni neli tuli blokist. Neist kaks pani suvel klubi vahetanud Pärnu endine kapten Harri Palmar.

Ent see ei osutunud (veel) murdehetkeks. Saaremaa võitis kolmanda geimi küll 25:21, kuid neljanda omakorda Pärnu brasiillase Chizoba Neves Atu (kokku üleplatsimehena 28 punkti) pommirahele toetudes 26:24.

Otsustavas vaatuses mindi võrdselt seisuni 7:7, siis anti väljakuperemeestele punkt, mis ajas Keele püstivihaseks. Siin toimuski Saaremaa saatuslik minek – pääseti ette 13:8, vormistati triumf skooriga 15:11 ja nauditakse endiselt löömatu «uusrikka» võrratut staatust.

Aastatuhande alguses ise superklubi seisuses mõnulenud nüüdne «lihtsurelik» Pärnu lakub aga taas haavu. Viimane trofee pärineb 2016. aastast. Ka tänavuses Eesti-Läti liiga ühisliigas pole pärnakate seis sugugi roosiline, asutakse alles kuuendal kohal.

Intervjuu Saaremaa VK presidenti Toivo Altiga:

Uus karikas sai väärt nime. Enne mängu tehti teatavaks, et Eesti karikas kannab nüüdsest Aadu Luukase nime. Suurettevõtja andis vahetult enne siitilmast lahkumist Maarjamaa võrkpallile tohutu tõuke, juhtides aastatel 1997-2006 ehk taassünni ajal presidendina alaliitu. Taolised žestid – nagu ka jalgpallurite otsus nimetada oma karikas legendaarse väravavahi Evald Tipneri järgi – on kahtlemata äärmiselt ilusad.

Aadu Luukase nimelise karika on valmistatud Itaalia käsitöömeistrid. Ajalooliselt märkimisväärne, et esimesena saab selle rändauhinna enda kappi just Saaremaa võrkpalliklubi.

Loe neljapäevases Postimehes ilmunud lugu: «Kerge keelepeks kruvib finaali eel ootust»

MÄNGUJÄRGSED KOMMENTAARID

Saaremaa kapten Siim Põlluäär:

«Hullumaja siia aasta lõppu. Aga äge mäng oli. Tegime endal elu ise natuke raskeks, aga saime lõpuks ikka kätte… Huh, hullumaja!

Oleme meeskondlikum meeskond kui vastased. Neil on head mängijad, meil hea meeskond. Siit on hea edasi minna.»

Saaremaa peatreener Urmas Tali:

«Ülim nahaalsus muidugi Pärnu poolt, et julges sellise serviga siia tulla! Aga saime siiski minema kuidagi. Neljandas geimis võeti meilt pulgakomm suust ära, nagu Avo Keel kunagi ütles. Pealegi olid kaptenil (Siim Põlluäärel) jalad krampis ja viienda alguses läksid poistel ninad juba maha. Aga õnneks tegi sidemängija siis mõned head otsused ja saime blokist paar tähtsat punkti. Eneseusk tuli tagasi. Olime täna vastase jaoks kokkuvõttes mitmekülgsemad ja lõime otsustavad pallid maha.

Meil pole ühtegi superstaari. Samuti rünnakul piisavat kõrgust. Pikkust vaadates võiksime olla väga hea (jalgpalli) Premium liiga võistkond. Peame tegema kiiruse ja meeskondlikkusega vastaste elu ebamugavaks. Täna õnnestus.

Oi, mis võidurutiinist te räägite! Olen elus veel nii vähe teinud ja võitnud, et olen Avost kindlasti ses suhtes näljasem. Tal on kodus seitse kella kapi peal, mul pole sellega võrreldes midagi.»

Pärnu peatreener Avo Keel:

«Tasavägine mäng. Õigel ajal on vaja natuke loovamalt rünnata. Eriti kahese bloki vastu. Pahatihti unustatakse ära, et mänge ei võideta ainult seisul 23:23, vaid ka seisul 15:12 või 8:7. Nii ta täna kujunes. Otsustavatel hetkedel, kui oli kõrge ja raske tõste, mindi lahendama liiga sirgjooneliselt. Sealt Saaremaa enamasti oma blokid kätte saigi.»

ENNE MÄNGU (eelvaade volley.ee):

Saaremaa VK lülitas poolfinaalis konkurentsist Selver Tallinna, veerandfinaalis saadi kahel korral jagu Rakvere Võrkpalliklubist. Pärnu VK alistas poolfinaalis Bigbank Tartu ja veerandfinaalis esiliigaklubi TalTech/Kiili. Saaremaa näol on tegu tiitlikaitsjaga, kui eelmisel talvel võideti klubi ajaloo esimene karikas, Pärnu krooniti viimati karikavõitjaks 2016. aastal. Pärnu ja Saaremaa kohtusid viimati alles pühapäeval, kui Credit24 Meistriliigas võttis 3:0 võidu Saaremaa meeskond.

Saaremaa peatreener Urmas Tali sõnul on nii temal kui mängijatel suur võidunälg. «Hea, et sellele mängule nii-öelda suure mängu silt on külge pandud. Ongi suur mäng! Pärnu peab väga hästi mängima, et meist jagu saada ja meie peame väga hästi mängima, et neist jagu saada. Kes oma asjadega pinge all paremini toime tuleb, seda edu ka saadab,» sõnas Tali. «Võidujanu on meil suur ja osa meestel pole üldse mingeid tiitleid ette näidata. Aga ka kogenud Artis Caics on näiteks Eestis võitnud kõik muud tiitlid peale karika,» lisas juhendaja.

Pärnu loots Avo Keel tõdes enne hooaja esimest finaali, et ootab kohtumist suure põnevusega vaatamata rohketele tiitlitele nii treeneri kui mängijana. «Finaal on finaal ja muidugi ootan selliseid kohtumisi alati väga. Tiitlitele saab igal hooajal kolm korda mängida ja enamik meeskondi ei jõuagi finaali. Üks mäng otsustab kõik ja määravaks saab, kumb suudab paremini pinget taluda,» rääkis Keel, kelle sõnul tekitas viimane omavaheline mõõduvõtt siiski teataval määral ärevust. «Karika poolfinaalid Tartuga ja euromängud olid tip-top tasemel meie poolt, aga see viimane mäng tekitas pisut ärevust küll ja viskas mõned küsimärgid õhku. Seal ei saanud me geimilõppudes Saaremaale üldse vastu ja põhjus, miks asjad ei õnnestunud, oli ikka teisel pool võrku,» lisas Keel.

Kogu mäng järelvaadatavana:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles