Tuntud kaubamärkide disaineritoodetest leiti ohtlikke aineid (1)

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käevõru New Vintage by Kriss oli müügil Pärnus Suveniir OÜ kaupluses.
Käevõru New Vintage by Kriss oli müügil Pärnus Suveniir OÜ kaupluses. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet avastas pistelise kontrolli käigus Pärnumaa poodidest ohtlike tooteid nii mänguasjade, ehete kui tarbekauba hulgast. Müügilt korjatud toodete hulgas olid hinnatud disaineri Kriss Eglite loodud käevõru ja Baltman OÜ poes letil olnud kõrvarõngad Mosaic.

Väikelastele ohtlikuks osutusid kaupluses Tuhat Vajalikku Asja müügil olnud mängukoerte komplekt Zabawka, kaupluses Kodutop mänguasi Feliz Music ja Maximas müügil olnud vannimänguasjad Foxter Soft Balls ja Foxter Bathing Fun.

Need poodides müüdud lelud osutusid ohtlikuks, kuna neist eraldus testimise käigus detaile, mis hingamisteedesse sattudes võivad põhjustada väikelapsel lämbumisohtu.

Liigse ftalaatide sisalduse tõttu kõrvaldati müügilt plastmänguasjade komplekt Frozeni tegelastega, seda toodet müüs FIE Aavi Lensmendi Kilingi-Nõmme kauplus Perepood. Ftalaate kasutatakse peamiselt plasttoodete elastsuse tagamiseks, kuid nende sisaldus mänguasjades ja muudes lastetoodetes ei tohi ületada 0,1 protsenti plastse materjali massist. Olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks hormoontalituse häireid.

Samuti võeti kuus nahktoodet kroom VI ja viis moeehet niklisisalduse kindlaks määramiseks. Nii nikli kui kroom VI sisalduse suhtes kehtivad Euroopa Liidus piirnormid, kuna need võivad nahaga kokkupuutes kutsuda tundlikel inimestel esile allergilisi reaktsioone.

Liigses koguses kroom VIt leiti neljas tootes – käevõrus ja kolmes kindapaaris. Käevõru New Vintage by Kriss oli müügil Pärnus Suveniir OÜ kaupluses.

Niklisisaldus ületas normi Kodutop OÜ Pärnu kaupluses müüdud ehtekomplektis Fashion Jewelry ja Baltman OÜ Mosaici poes müügil olnud kõrvarõngastes.

Kõikide nimetatud ettevõtjate suhtes alustati haldusmenetlust ja tooted on müügilt eemaldatud. Tarbijakaitseamet on sel aastal testida võtnud 55 toodet, millest ohtlikuks on osutunud 14 ja nõuetele mittevastavaks märgistuse puudulikkuse tõttu kolm. Osa toodete suhtes on menetlus ettevõtjatega veel pooleli.

Tarbijal on õigus juba ostetud, ent ohtlikuks tunnistatud toote eest raha tagasi küsida, ostutšeki esitamine pole seejuures kohustuslik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles