Galerii: presidenti ootas uue kunsti muuseumis ees kaks üllatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid leidis täna Jõulumäel suusatamise ja südaöö eel Pärnu Keskväljakul uusaasta tervitamise vahel aega astuda sisse uue kunsti muuseumi uksest. Kihnlaste triibuseelikute kõrval ootas teda seal ees kaks üllatust.

Treimani küla taat Ants Link ja muuseumi peremees Mark Soosaar juhatasid Kaljulaidi fuajees suure puust Pika Hermanni torni kujuga tooli juurde, millele põletatud kolm vapilõvi ja tipus pisike sinimustvalge lipp. Vanu leivalabidaid, höövleid ja muud ajaloolist puitu eriliste istete tegemiseks kasutav Link selgitas, et kõnealuse tooli nikerdas ta valmis juba kümme aastat tagasi eelmisele presidendile Toomas Hendrik Ilvesele, aga too ei leidnudki ametiaja jooksul mahti sellele Pärnusse järele tulla.

„Kui Kaljulaid poleks täna Pärnusse tulnud, oleks see tool oodanud siin edasi,“ nentis taat.

Kaljulaid möönis, et kohe ta nii suurt kinki kaasa võtta ei saa, mispeale Pärnumaa mehed lubasid selle talle järele saata.

„Talle vist ei meeldinud see jutt, et Euroopa Liit lubab selle tooli peal istuda, sest sellel ei ole kunstmaterjali: kunstnahka ega plasti. Siin on ainult Treimani kandi puu,“ muheles Link pärast kingi presidendile tutvustamist.

„Ütlesin veel, et kui ta on riigitööst väsinud ja vahel jalga tahab puhata, siis palun väga, istugu sinna peale ja mõelgu, kuidas Eesti riik saaks paremini toimima. Ütlemata jätsin selle, et riigikogu liikmetele oleks vaja väheke vitsa anda, sest telekat ma viimasel ajal enam lahti teha ei taha: paljud poliitikud oma silmas palki ei näe, aga naabri silmast katsuvad pinnu kätte saada,“ nentis taat.

Erilisi toole on Treimani küla mees nikerdanud juba paarkümmend aastat. „Panen hommikuti Elmari raadio kõrva äärde nögisema – see laulab ilusasti eesti keeles – ja juba ongi õhtu kell üheksa käes. Otsin kogu aeg uusi väljundeid. Ja tead, kui kähku mul talv mööda läheb,“ muheles Link.

„Kas sa tead, kui mul esimene näitus oli siin uue kunsti muuseumis aastaid tagasi, oli mul väljas 30 eri tooli – jahimeestele, kalameestele ja selliseid. Ja ma nuputasin kogu see aeg muudkui uusi variante välja. Tegin kolm tooli, mille seljatoe peale on põletatud Stalini, Churchilli ja Roosevelti nimi, ja ümmarguse laua, kus on maailmakaart – kuidas nemad Jaltas jagasid maailma. Ja siis ma mõtlesin, et ma teen ühe tooli presidendile kah,“ avaldas Link.

Pärast seda, kui Soosaar oli Kaljulaidile muuseumi suursugust näitust 100aastase Poola ja Läti ehituskunsti imedest ning Läänemere kunstisadama ideedki tutvustanud, ootas Eesti Vabariigi presidenti ees teinegi üllatus. Kaks ajakirjandustaustaga meest, pärnakas Enn Hallik ja Jõgeval toimetav Tiit Lääne kinkisid Kaljulaidile oma 2012. aastal alguse saanud ja Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud raamatusarja „Meritsi maailma läinud eestlaste lood“ kõik kuus raamatut. Hallik ja Lääne käisid läbi üle 100 kodu Austraaliast Ameerikani ning kogusid kokku Eestist sõja eest põgenema sunnitud eestlaste lood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles