Kaks valda nõuavad riigilt kooliraha sisse

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii omavalitsused kui riik näevad tohutult vaeva, et lapsed saaksid naaberomavalitsustes edasi õppida. Kuid mõnel pool on senine olukord püsinud sisuliselt vaid ultimaatumite abil. 
Nii omavalitsused kui riik näevad tohutult vaeva, et lapsed saaksid naaberomavalitsustes edasi õppida. Kuid mõnel pool on senine olukord püsinud sisuliselt vaid ultimaatumite abil. Foto: Urmas Luik

Kaks väikevalda nõuavad vildaka seaduse tõttu haridusministeeriumilt raha. Enamik omavalitsusi pole seda julgenud teha, sest tõenäoliselt võtaks riik summad nende teisest taskust tagasi.

Kui näiteks Juku käib Viimsist Tallinnasse kooli, peab Viimsi vald maksma Tallinna linnavalitsusele selle eest 91 eurot kuus. Seda nimetatakse koolikoha tegevuskuluks. Niiviisi maksavad üksteisele kooliraha kõik omavalitsused Eestis. Kui ei maksaks, ei oleks lastel võimalik üle valla- või linnapiiri õppimas käia.

Pärnumaal asuv Lääneranna vald esitas oktoobris arve haridus- ja teadusministeeriumile, nõudes naabritele makstud tegevuskulu tagasi hoopis riigilt. Kokku 18 700 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles