Vingugaasiandur päästnuks elu

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahjuküttega elamu puhul tasuks mõelda vingukaasianduri soetamisele.
Ahjuküttega elamu puhul tasuks mõelda vingukaasianduri soetamisele. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eile Pärnus Jannseni tänaval vingugaasi mürgistusse surnud 76aastase naise päästnuks vingugaasiandur. Aknad olid korteri tuulutamiseks avatud veel eile ennelõunalgi.

Vingugaasiandur on küll kohustuslik eluruumides, kus on korstnaga ühendatud gaasiseade, kuid päästeamet soovitab paigaldada kõikidesse eluruumidesse, kus asub näiteks puuküttel toimiv ahi, kamin või pliit.

Vingugaas on lõhnatu ja värvitu ülimürgine gaas, mis uinutab ohvri ja võtab temalt võimaluse ruumist väljuda. Mürgistus sõltub vingugaasi sisaldusest õhus ja toime kestusest: tervisele on ohtlik juba 50 ppm (vingugaasi sisalduse mõõtühik sissehingatavas õhus, K. N.), kui viibida sellises keskkonnas üle kaheksa tunni. Üleeile, kui korteris tekkis vingugaas ahjusiibri liiga vara kinnipanemisest, näitas päästjate gaasidetektor 110 ppm.

Vingugaas tekib mittetäieliku põlemise käigus. Selle allikad on liiga vara kinni pandud ahju-, kamina- või pliidisiiber, garaažis töötav automootor, valesti reguleeritud gaasipliit või halva tõmbega gaasiboiler. Vingugaas ja õhk on peaaegu üheraskused, nii saab eeldada, et vingugaas levib ruumides samamoodi nagu õhk: kütte- või gaasiseadmes tekkiv vingugaas liigub koos sooja õhuga lae alla, siis jahtub ja jaguneb ruumis laiali.

Vinguandur tuleb paigaldada vastavalt kasutusjuhendile.
Vinguandur tuleb paigaldada vastavalt kasutusjuhendile. Foto: Mihkel Maripuu/Pm/scanpix Baltics

Tamrexi kommunikatsioonispetsialisti Diana Karmo sõnutsi ei tõstnud kohustuslikuks muutumine vinguandurite müüki. “Kuid möödunud aasta lõpus juhtunud Kakumäe gaasiõnnetus tõstis inimeste teadlikkust ja aasta lõpuks oli ladu vinguanduritest tühi,” rääkis ta.

Kütteseadmega ruumis tuleks eelistada anduri paigaldamist ruumi lakke, jättes seina ja anduri vahemaaks üle 30 sentimeetri ja kauguseks kütteseadmest meeter kuni kolm. Ruumis, kus kütteseade puudub, tuleb andur paigaldada hingamisteede kõrgusele seinale. Eluruumis diivanil istumise, magamistoas padja kõrgusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles