Galerii: Utria dessandi võitsid Pärnumaa kaitseliitlased

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõppes neljapäeval alanud militaarvõistlus Utria dessant, millega Erna selts, Kaitseliit ja Narva-Jõesuu linn tähistasid Narva ja Jaanilinna vabastamist punaväelastest täpselt 100 aastat tagasi. Seekord võidutses militaarvõistlusel Kaitseliidu Pärnumaa maleva teine võistkond koosseisus Kristo Sinivee, Kristo Pihlak, Peedu Perner ja Henri Noormets.

Teiseks tulid Järvamaa maleva võistlejad Indrek Reismann, Jürgen Põldma, Alo Aasma ja Arti Kõrgesaar. Kolmanda koha saavutasid Tallinna maleva Põhja kompanii võitlejad koosseisus Lennart Komp, Marek Soop, Tanel Järvet ja Tiit Rosenberg. Edukalt esines ka Pärnumaa maleva esimene võistkond, kes sai neljanda koha.

25st neljapäeva õhtul Viivikonnas startinud võistkonnast ületasid laupäeval Narva Kreenholmi manufaktuuris finišijoone 18.

Võidukas Kaitseliidu Pärnumaa maleva teine võistkond koosseisus Peedu Perner, Henri Noormets, Kristo Sinivee ja Kristo Pihlak.
Võidukas Kaitseliidu Pärnumaa maleva teine võistkond koosseisus Peedu Perner, Henri Noormets, Kristo Sinivee ja Kristo Pihlak. Foto: Asso Puidet

17.–19. jaanuaril 1919 toimunud Utria dessandi põhiraskust kandsid Soome vabatahtlikud. Operatsioonis osalesid veel Narva kaitseliitlased, Eesti rahva- ja merevägi ning Vene loodearmee ohvitseride võitlusgrupp. Narva ja Jaanilinn puhastati enamlastest 19. jaanuaril, kui viidi lõpule Eesti vabastamine.

“Peipsi järvest kirde pool tegutsenud Eesti vägesid on saatnud bolševike vastu märkimisväärne edu,” kirjutas ajaleht New York Times 1919. aasta 21. jaanuaril. “Tallinna–Peterburi raudtee ääres paiknev Narva linn koos suure hulga sõjavangidega võeti enda kontrolli alla. Soome väed tegid eestlastega koostööd. Võidukad väed said suure sõjasaagi suurtükkide, toidumoona ja soomusrongide näol. Vangi langes ka diviisi ja rügemendi juhtkond. Räägitakse, et bolševike sõjakomissar Lev Trotski oli lahingute ajal Narvas ja põgenes pärast bolševike alistumist.”

Erna selts, Kaitseliit ja Narva-Jõesuu linnavalitsus on korraldanud talvist militaarvõistlust 1999. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles