Galerii: külavanemaid innustas Pärnu arutelu

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Külavanem on maaelu kujundaja, kuid vaid koos kohalikega, kes on talle usaldanud enda eest kostmise halduspiiride laiendamisega suureks paisunud vallas. Sellise tõdemuseni jõuti näärikuu viimasel laupäeval Pärnus, kus toimus foorum “Külavanem – maaelu kujundaja?”.

Strandi konverentsikeskuse Jurmala saali täitsid külade ja valdade, aga linnade esindajadki, kelle hulgas Taevaskoja külavanem Ahti Bleive möönis, et nende külas läks elu käima tänu ühisele vaenlasele, vallale, mis aina tahtis kõike sulgeda. Külainimesed koondusid ja järeldasid, et külavanem peab olema volikogu liige, seismaks oma asumi ja selle elanike eest.

Seda, et igal külal on oma asjad ajada, rõhutasid päeva esimese poole arutelus nii Sürgavere külavanem Eve Soopa kui ka Kuusiku külavanem Ants Kuningas ning Avinurme külade üksuse juht Krista Pedak. Tõdemusega, et kuigi külavanem on esindusisik ja paljudes valdades on koostatud külavanema statuut, tuleb vastu võetud ülesannet täita pühendumusega.

Pärastlõunal küttis saali kuumaks erakondade valimiseelne väitlus “Mis saab maaelust pärast valimisi”, sest kuulajad küsisid otse, miks haldusreformi vanker kraavi keeras, miks pandi kinni Lelle–Pärnu raudteelõik, miks tehakse panus vaid riigigümnaasiumidele, miks maal pole korralikke ühendusteid ega kiiret internetti, mis kokkuvõttes soodustavad ääremaastumist. Debatist tegi otseülekande Pärnu Postimees ja salvestust näeb veebis.

Välja pakuti mõte teha poliitikutele kohustuslikuks maal elamise praktika, rõhutati külade omavahelist ja kohaliku omavalitsusega koostöö vajadust, kogukonna avatust uute maale kolinud inimeste kaasamisel, teenuste üleandmist külaseltsidele.

Eesti külaliikumise Kodukant juhatuse liige Krista Habakukk lubas tulevasele valitsusele kindlasti meelde tuletada eelmise maapäeva manifesti ja lisas, et mitmekesise maaettevõtluse tutvustamiseks korraldab Kodukant 29. septembril maal elamise päeva ja linlased saavad kogemuse võrra targemaks, olles kellelegi maal tööandjatest sel päeval töövari. Sel suvel 26.–28. juulini toimub Eesti külade 13. maapäev, seekord Põlvamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles