Galerii: kikilipsudega poisid ja härrad pühendasid kontserdi Tartu rahu aastapäevale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul alustasid Pärnu kunstide maja poistekoor ja Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor pidulikult Tartu rahu aastapäeva sündmustega, lauldes dirigentide Evelin Mei ja Marika Pärgi taktikepi all Pärnu raekojas isamaalisi laule. Tänavune tähtpäevakontsert oli juba 15.

Pärnu kontserdimaja direktor ja dirigent Marika Pärk usub, et eestlastel on Tartu rahu aastapäeva tähistamine alati meeles. Nii annavad iga aasta oma panuse kohalikud hõbekõrid, kes laulud just sellele päevale pühendavad. 

Abilinnapea Marko Šorin naljatas pärast avalaulu, et linnavolikogu istungil niivõrd pidulik ega pühalik meeleolu tavaliselt ei valitse. "Kõlanud viisid on tõstnud selle auväärt saali lae veel kõrgemale, kui ta muidu on. Tavaliselt käivad siin volikogu liikmed oma erimeelsusi teritamas või lihvimas," kõneles abimeer. 

Samuti rõhutas Šorin Tartu rahu tähtsust Eesti riigi sünniloos. Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vaheline leping olevat peaaegu ehk allkirjastatud päev varem. Ent 1. veebruaril avastati dokumendist kirjavead ja sestap saadeti trükikotta tagasi. Leping sai ametlikuks 2. veebruari esimestel tundidel. 

Täna kell 10 tähistatakse Tartu rahulepingu sõlmimise 99. aastapäeva pärgade asetamisega vabadussõjas hukkunute mälestussambale Pärnu Alevi kalmistul. Tseremoonial osalevad linnapea Romek Kosenkranius, kaitseväe toetuse väejuhatuse, Kaitseliidu Pärnumaa maleva, Naiskodukaitse ja Kodutütarde Pärnumaa ringkonna ja Noorte Kotkaste Pärnumaa maleva esindus ning Eesti lipu selts. Esineb  Lüdigi-nimeline meeskoor.

Tartu rahuleping sõlmiti 1920. aasta 2. veebruaril  Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel. Sellega lõpetati vabadussõda, määrati Eesti idapiir ja Nõukogude Venemaa tunnustas Eesti iseseisvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles