Linnapea Tartu rahu aastapäeva tseremoonial: Eestlastel on selgroogu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul asetati Pärnu Alevi kalmistul vabadussõjas hukkunute mälestussamba jalamile pärjad, tähistamaks 99 aasta möödumist Tartu rahulepingu sõlmimisest. Tseremoonia algas hümni laulmisega.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius märkis oma kõnes, et Tartu rahu oli eestlastele ajalooline triumf. "Vaherahu ja lepingu sõlmimine Nõukogude Venemaaga oli selle kinnitus, et meie põline dominant austab Eestit ja loobub igaveseks selle territooriumi õigustest," rääkis meer. 

Lepingupartner kokkuleppest kinni ei pidanud. Sestap tunneb kõneleja, et Eesti taasiseseisvumine on suur ime. "See, et taastasime oma iseseisvuse Tartu rahu vaimus, näitas, et meil on selgroogu," leidis ta. 

Meeri arvates andis Tartu rahuleping lootust neile eestlastele, kes puhkavad puhas mullas ja mujal üle Eestimaa. "Täna oleme nende meeste ja naiste mälestuseks taas siin, asetame pärjad, vaatame oma sinimustvalge lipu poole ja laulame hümni. Aga peame oleme targad: targad mitte kiskuma Eestit mitmeks ja ühiskonda lõhestama, sest kõige suurem saak välisvaenlasele on lõhestunud ja omavahel kisklev Eesti."

Linnapea lõpetas piduliku kõne, tsiteerides Jaan Poskat. "Nautigem rahu vilju, aga hoidkem maad ja tugevdagem on kaitsevõimet!"

Tseremoonial osalesid kaitseväe toetuse väejuhatuse, Kaitseliidu Pärnumaa maleva, Naiskodukaitse ja Kodutütarde Pärnumaa ringkonna ja Noorte Kotkaste Pärnumaa maleva esindus ning Eesti lipu selts. Esines Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles