Metsavendade viimasest lahingust Ertsmal möödub 70 aastat (1)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ertsma punkrilahingu mälestusüritus.
Ertsma punkrilahingu mälestusüritus. Foto: Mailiis Ollino

Ertsma küla heinamaadel Kodesmaa soos asus 70 aastat tagasi metsavendade punker, milles tegutsesid relvastatud võitluse liidu (RVL) staabi liikmed, 27. veebruaril 1949 piirasid punkri ümber julgeolekuväed. Toimus ebavõrdne lahing, milles hukkus seitse metsavenda ja RVLi staabi sidepidaja Mihkel Ellermaa abikaasa Maria paariaastase tütre Tiiuga.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva ning kohalike koduloolaste algatusel meenutatakse RVL staabipunkri hävitamise aastapäeval neid, kes andsid elu isamaa vabaduse nimel.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva major Margo Sai teavitas, et aastapäevaüritus algab Pärnu-Jaagupi põhikoolis, kus kell 8.30 peab loengu ajaloolane Martin Andreller. Seejärel lähevad õpilased rännakuga Ertsmale, kus toimub päevakohane tseremoonia metsaserva 1994. aastal püstitatud mäletuskivi juures. Kõlab riigihümn, süüdatakse küünlad, peetakse kõnesid, kõlavad aupaugud.

Kui kohalviibijad on kosutanud keha supi ja teega, hakkab pihta kaitseliitlaste juhendamisel põnev tegevus nagu tule tegemine käepäraste vahenditega, suusatamine sõduri suuskadega, telgi püstitamine, masinatega tutvumine.

Mälestustseremoonia algab Ertsmal kolmapäeval 27. veebruaril kell 11.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles