Viies aastaaeg hiilib Soomaale

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa jõgedes saavutas veetaseme tõus kevadise kasvutempo ja Halliste jõel Riisa veepostis kerkib vesi veidi üle sentimeetri tunnis. Arhiivifoto
Soomaa jõgedes saavutas veetaseme tõus kevadise kasvutempo ja Halliste jõel Riisa veepostis kerkib vesi veidi üle sentimeetri tunnis. Arhiivifoto Foto: Marko Saarm

Soomaa jõgedes saavutas veetaseme tõus kevadise kasvutempo ja Halliste jõel Riisa veepostis kerkib vesi veidi üle sentimeetri tunnis. 

Ilmateenistuse vaatlusaandmete järgi on veetase Halliste jõel Riisa mõõtejaamas kerkinud paari viimase päevaga jõudsasti ja täna on see 113 sentimeetrit üle graafiku nulli.

Võrreldes eilsega oli vesi täna pärastlõunaks tõusnud 28 sentimeetrit.

“Vihm on lume sulamisele hoogu andnud ja Riisal on tõusutempo veerand meetrit ööpäevas,” ütles Soomaa matkakorraldaja ja looduskaitsja Aivar Ruukel. “Jääme ootama-vaatama, mitu päeva tõusu veel jagub ja kuhu veebruarikuine veetase jõuab.”

Kui veetase tõuseb samas tempos kui viimase ööpäeva jooksul,  on nädalavahetuseks oodata suvisest keskmisest paari meetri jagu kõrgemat vett. 

“Siis saaks juba metsa all kanuuga sõita,” teatas Ruukel. “Vaatame, mis ilm teeb. Prognoos lubab öösiti väikest külma, millega vesi ei pruugi samas tempos enam tõusta.”

Ruukeli sõnutsi ei saa praegust veeseisu veel viiendaks aastaajaks nimetada, sest vesi ei ole üle kallaste tõusnud. “Viies aastaaeg on käes siis, kui vesi hakkab üle kallaste ajama,” märkis ta.

Tavaliselt jõuab viies aastaaeg märtsis, kui kevadiseks kiskuv ilm jää sulamisele hoogu annab. 

Ruukel meenutas, et vahel harva on veetõus alanud varemgi. “Uputus oli ka jaanuaritormi järel,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles