Euroliit annab korrakaitsjatele eelise rahvusvahelise haardega kurjategijate ees

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha operatiivsem ja sujuvam koostöö ELi toel annab uurijatele ja prokuratuurile eelise kurjategijate ees.
Üha operatiivsem ja sujuvam koostöö ELi toel annab uurijatele ja prokuratuurile eelise kurjategijate ees. Foto: Erakogu

Politsei- ja piirivalveameti (PPA), maksu- ja tolliameti (MTA) ja prokuratuuri juhtekspertide väitel on kuritegevus tänapäeval üha organiseeritum ja laiahaardelisem, ületades riigipiire.

Ettekujutus, et Euroopa Liidu sisesed piiripunktid tagaksid kontrolli kuritegevuse tõkestamisel, on illusioon. Küll annab üha operatiivsem ja sujuvam koostöö ELi toel meie uurijatele ja prokuratuurile eelise kurjategijate ees.

„Tänapäeval pole kuriteoliiki, mis ei ületa piire, alustades rasketest kuritegudest nagu inimkaubandus ja lõpetades kõige lihtsamate vargustega. Mõlema puhul lihtsustab prokuratuuri tööd koostöö Europoli ja Eurojustiga, see aitab meil kurjategijaid kohtu alla saata igas ELi riigis,“ ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe. Kogemus on näidanud, et mida vahetumad isiklikud kontaktid Euroopa organisatsioonides, seda kiiremini protsess sujub.

„Kurjategijad toimetavad kiirelt ja rahvusvaheliselt ning ainus, mis meile saab edumaa tagada, on Euroopa kesksed organisatsioonid ning suhtlus ja koostöö,“ selgitas Tuulemäe. Nii nagu aitab ELi koostööpartneritelt saadud info mõista süüdi kurjategijaid siin, on Eesti prokuratuuri edastatud tõendid aidanud kolleege mujal riikides.

PPA Lääne prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juht Tarmo Värat tõi näiteks inimsmuugeldajad, kes läbi Venemaa ja Läti toimetavad ebaseaduslikult immigrante Euroopasse.

„Samal ajal pole mõtet salata, et paljud meie kurjategijad tegutsevad välisriikides," nentis Värat.

"Smuugeldamise puhul on oluline silmas pidada, et samad võrgustikud veavad paralleelselt mitut sorti kaupa alustades salatubakast ja narkootikumidest ja lõpetades inimestega,“ kinnitas Värat, kelle sõnutsi on tihe koostöö Läti ja Leedu korrakaitsjatega aidanud lammutada  kuritegelikke võrgustikke. „Nii mõnegi meie menetletud juhtumi raames on kurjategijad süüdi mõistetud hoopis Lätis, sest tegelikult pandi kuritegu toime seal.“

MTA uurimisosakonna Lääne talituse juhataja Peeter Paisuotsa selgitust mööda tegeleb MTA peaasjalikult organiseeritud kuritegevusega. „Piiriülene kuritegevus on igal juhul organiseeritud, sest eeldab oma olemusest lähtuvalt suuremaid teadmisi, oskusi, kontakte ja ressursse,“ ütles ta.

Suuri salakaubavõrgustikke paljastada on Paisuotsa sõnutsi võimalik vaid rahvusvahelises koostöös. „Kindlasti on oluline pidevalt laiendada kontaktivõrgustikku Euroopas, sest organiseeritud kuritegevuse ulatus aina kasvab. Seega on tarvis häid koostööpartnereid nii lähiriikides kui Euroopa lõunaosas,“ märkis Paisuots.

Piirid sellisel kujul, nagu me neid minevikust mäletame, enam kuritegevust ei tõkestaks. „See, et ELi sisene piiripunkt tagab mingisuguse kontrolli kuritegevuse tõkestamisel, on illusioon, pigem lihtsustab see organiseeritud kurjategijatel oma süsteemi ülesehitamist. Kui kontroll toimub pisteliselt ja ootamatult, on see palju tõhusam," nentis Tuulemäe.

Värati arvates poleks piirikontroll samuti otstarbekas, sest inimese kujutlusvõime on piiramatu. „Neid tõkkeid tuleb tekitada mujal ja muude meetoditega, aga piirijärjekordade tekitamine on oma aja ära elanud,“ sõnas ta.

Nii PPA kui prokuratuur lükkasid kindlalt ümber väited, justkui kujutaks EL endast Eesti ametnikele tohutut bürokraatiakoormat. „ELi-eelsel ajal oli bürokraatiat oluliselt rohkem, sest koostööd pidi tegema kahe-kolmepoolsete lepingute alusel, millega kaasnes palju paberimajandust,“ rääkis Värat.

Tuulemäe hinnangul on kriminaalmenetluste alase koostöö seisukohast EL edulugu. „Kõik eelnenu oli piltlikult öeldes keskaeg. Praegu on mul äärmiselt lihtne teha koostööd ükskõik millise ELi riigiga,“ märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles