“Lõpetage maa vägistamine!” ehk Lavassaare inimesed protestivad uue kaevanduse vastu (4)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavassaaret läbiva tee äärde plaanitava kruusakarjääri serva on kohalikud aktivistid pannud üles plakatid, mis kutsuvad kuulama mäepealseid, päästma kõred ja lõpetama maa vägistamise.
Lavassaaret läbiva tee äärde plaanitava kruusakarjääri serva on kohalikud aktivistid pannud üles plakatid, mis kutsuvad kuulama mäepealseid, päästma kõred ja lõpetama maa vägistamise. Foto: Urmas Luik

Lavassaare tee äärde kõrgendikule on kohalikud aktivistid raudvarbade külge kinnitanud kolm silti, mis teatavad: “Palun kuulake mäepealseid!”, “Lõpetage maa vägistamine!” ja “Päästke kõred!”. Nende avalike sõnumite adressaat on kruusa- ja liivakarjääre majandav OÜ Tambira, mille taotlusel algatas keskkonnaamet geoloogilise loa menetlemise alevis 10,18 hektari suurusel alal.

“Uus ala on täielikult puutumata nagu looduslik rohumaa,” möönab üle 60 aasta Lavassaares elanud omaaegne vallavanem Leida Rehtla, seistes võimaliku karjääri ääres. “Põhilised kruusaalad olidki siin, need on juba ära kaevandatud, alguses KEK ja siis teedevalitsus. Nüüd, kui siia mõni kübeke on jäänud, tahetakse seegi ära viia.”

Kruusa kaevandamine alevi keskel on maastikule jätnud sügava jälje poe ja lasteaia poolsete eramute taha põllumaa äärde, sealt algab Suurt kanjonit meenutav kuristik, mille servale astujat võib oodata eluohtlik, mitmeteistkümnemeetrine vabalangemine. Vastukaaluks sellele on staadioni ala kui hea näide ammendatud karjääri kasutuselevõtust hoopis teisel eesmärgil ja ühishuvides.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles