Külaots naudib karjääri suurimat triumfi, õnne soovis ka valitsev maailmameister

Lauri Birkan
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Külaots mullu Ilmar Raua mälestusturniiril.
Kaido Külaots mullu Ilmar Raua mälestusturniiril. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maailmatasemel Aerofloti maleturniiril Moskvas senise karjääri suurima võidu saanud Kaido Külaots tunnistas, et saavutus võttis ta sõnatuks ning kordasaadetu vajab veel seedimist.

«Uskumatu, fenomenaalne, enneolematu! Ei oskagi õigeid sõnu valida,» püüdis seitsme punktiga üheksast võimalikust turniiri lõpetanud Külaots triumfi iseloomustada. «Olen seda turniiri juba mitu korda mänginud, aga pole ligilähedalegi jõudnud.»

Kui päris puust ja punaselt selgitada, siis andis Külaotsa FIDE-reiting (2542) talle turniiril 62. asetuse, kuid tema turniiri esinemisreiting oli absoluutset tippklassi väljendav 2873 ehk üle 300 punkti kõvem.

​Teel võidule alistas Külaots muuhulgas esimese asetusega hiinlase Yi Wei, kes kuulub maailma 30 parema maletaja hulka, ning ka neljanda asetuse saanud venelase Daniil Dubovi. Seejuures võitis ta kõik neli mustadega mängitud partiid ning tänu oma madalale asetusele kohtus pidevalt 100 punkti kõrgema reitinguga mängijatega kui sama lõppskooriga teise koha teeninud, kuid kõrgemat asetust omanud armeenlane Haik Martirosjan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles