PM Glasgow's. Kanda põrutanud Õiglane: medal on utoopiline (1)

Merili Luuk, Glasgow
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Õiglane kaugushüppes
Janek Õiglane kaugushüppes Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA

Glasgow's toimuval sise-EMil 3332 punktiga kaheksandat kohta hoidev Janek Õiglane sai end käima alles päeva lõpus, seda vaatamata kaugushüppes põrutada saanud kannale. «Ei hullu,» sõnas Õiglane Eesti ajakirjanikele.

Õiglane alustas päeva tagasihoidlikult, kui jooksis ajaks 7,15. Õiglase sõnul ei kohanenud ta hästi ning läks ka kohtunike peale närvi. 

«60 meetris häiris mind valgevenelane, kelle oleks pidanud maha võtma. (Valgevenelane Žuk tegi esimese valestardi) Ta nõksutas mu kõrval ka teisel korral. Ise jäin ka natuke magama. Mu reaktsiooniaeg oli ka kehv. Tahtsin juba minna, aga ei saanud, sest sain aru, et kui  nüüd esimesena lähen, on mul p****s. Ei saanud oma jooksu teha,» sõnas ta.

Kaugushüppes sai Õiglane kirja elu teise tulemuse 7.23, kuid õiget hüpet ei leidnud. Kolmandal katsel põrutas ta aga kanda. 

«See on valu, millega saab hüpata, aga iga hüppega süveneb ja siis jälle taandub. EI hullu, saab ikka homme startida,» sõnas Õiglane päeva lõpus heatujuliselt. 

Janek Õiglane
Janek Õiglane Foto: Alastair Grant / AP

Päeva teine pool oli vaatamata kannamurele eestlase jaoks üllatavalt positiivne - kuulitõukes tuli isiklik rekord 15.50, kõrgushüppes oli kaks katset paljulubavad tippmarki tähistaval kõrgusel 2.04. 

«Pean tänama treenerit, kes võttis mul enne kuulitõuget pinged maha. Tänu sellele läksid kaks ala hästi ka. 2.01 on tegelikult kõva tulemus, lihtsalt see mees seal üleval ei tahtnud kuidagi 2.04 peal aidata. Kaks katset olid head, aga seekord läks lihtsalt nii.»

Eestlane on nelja ala järel üheksandal kohal, kamraad Karl Robert Saluri katkestas seljavigastuse tõttu, mis tuli samuti kaugushüppes! Tegelikult on seljavalud kummitanud teda varemgi. 

«Enne kaugust juba tundsin, et selg on kange. Hotellis tegime (füsioterapeut) Risto Jamnesega tööd, proovisime valust jagu saada. Esimesel proovikatsel tegin elu tulemuse paigalt tõugates, ent siis käis selline valu läbi, et õudne. Pärast ei saanud isegi allapoole kummardada. See pole uus vigastus, ma tean, mis see on. Jama on see, et ma pole sellest jagu saanud. Ta kaob ära ja siis jälle ilmub välja,» oli Saluri nukker. 

Karl Robert Saluri
Karl Robert Saluri Foto: Alastair Grant / AP

Võistlust juhib britt Tim Duckworth, kellel on 3533 punkti. Heas hoos on ka hispaanlane Jorge Urena  (3443)ning üllatusvõimeline on venelane Ilja Škurenjov (3381)

«Püüan ikkagi isiklikku rekordit (6085 punkti-toim). Vähemat pole mõtet. Aga kohta on raske ennustada, mõned vennad on siin ikka päris head. Medalit püüda on veidi utoopiline,» sõnas Õiglane. Omajagu harjumist võtab tal ka Emirates Arena. Nimelt pole Õiglane varem tiitlivõistlustel sisetingimustes võistelnudki.

«Homme on uus päev. Kõrgushüppes oli tunne nagu oleksin rokk-kontserdil, midagi ei kuule, midagi ei saa aru. Äkki homme on veidi lihtsam ja olen juba kohanenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles