Galerii: Kilingi-Nõmmes olid valijad platsis juba enne jaoskonna avamist

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kilingi-Nõmme klubis on avatud Saarde valla valimisjaoskond number 1, mille ukse taga oli kümmekond minutit enne kella 9 juba paar inimest ootel. Linna peatänava äärde jääv klubi on kohalikele sisseharjunud valimiskoht, kuid seekord tuli mõnelgi peauksest sisenenuna ümber orienteeruda, sest valimiskomisjon töötab väikse saali asemel nõupidamiste ruumis. Põhjuseks klubihoones jätkuv remont.

Hääleõiguslikke on Kilingi-Nõmme linna, Jäärja, Kalita, Leipste, Lodja, Marana, Saarde ja Sigaste küla hõlmavas piirkonnas 2022 ja nagu jaoskonnakomisjoni esimees Mari Treial kella 11 ajal telefonitsi ütles, oli kohapeal käinud 187 valijat ja kojukutseid selleks kellaajaks esitatud 24, neist kaugemad valimispäevalised elavad Sigastes ja Lodjas.

“Paar-kolm minutit on vahet ja siis lööb toa jälle täis,” möönis Treial enne keskpäeva, pidades silmas valimas käijaid.

Kella 9 ja 10 vahelgi olid valimiskomisjoni liikmetele käed tööd täis. Hääletussedelite kasti juures täitis komisjoni liikmena oma kohustust kilinginõmmelastele tuntud koolipapa Aarne Link, kes sedelitele enne kasti laskmist templi peale lõi.

Kodanikukohustuse täitnud polnud hääletusruumist väljudes ühtemoodi jutukad, aga mõni soostus siiski oma eelistust ütlema. Näiteks Vana-Ülejärve talu peremees Arvet Berg imestas, et mis maaelust erakonnad räägivad, kui see kellelegi korda ei ole läinud.

“Kus see maaelu on? Need sillad on ju põletatud, noored, kes sündinud 1990ndal, on välismaal,” nentis talumees ja ütles, et hääletas EKRE poolt ja arvata, et nad valitsusse ei pääse, on ennatlik.

Suure valimiskogemusega inimestel oli kodus juba läbi mõeldud, kelle poolt nad hääletavad, kuid igaks juhuks jäi paljude pilk pidama fuajees infotahvlile kinnitatud üleriigilisel nimekirjal ja ringkonna kandidaatide nimedel.

“Andke nõu, keda ma valin?” küsis noorem mees, kes ilmselt töötab väljaspool kodukohta. “Ma ei saa teile sellist nõu anda, otsustage ikka ise, teil ju pea otsas,” viitasin fujees nimekirjale, lisades, et hääletussedelit täitja saab veel numbri ja nime üle vaadata hääletuslaua taga.

“Isikut valisin, mitte erakonda, aga keda, jätan enda teada,” sõnas vanem mees. “Ei usu, mida nad lubavad, pole ju neidki lubadusi täidetud, mis eelmine kord anti.”

“Hääletasin nende poolt, kes lubavad pensioni juurde,” mainis Kalju, kes kohaliku mehena nurises, et tema kodutänav oli veel lumest lahti lükkamata.    

Lapselapse saatel käis valimas eakas proua Salme, kes toetus kahele kepile ja ütles, et pidas enda kohustuseks ikka ise kohale tulla ja lapselaps on tal tubli. Mõlemad jäävad ootama õhtut, mil hakkavad selguma valimistulemused ja see, kas vanaema Salme hääl sai antud inimesele, kes pääseb ka riigikokku.

Kilingi-Nõmme südalinnas lükkas väike traktor hoolikalt kõnniteed puhtaks ja liivatas nii, et jalgsi on kõigil toekas käia, kui märtsipäike särab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles