Algas rahvusvaheline mürgistusennetuse nädal

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parimad ennetusmeetmed on nii laste varajane harimine kui kemikaalide ja ravimite paigutamine lukustatavatesse kappidesse.
Parimad ennetusmeetmed on nii laste varajane harimine kui kemikaalide ja ravimite paigutamine lukustatavatesse kappidesse. Foto: Urmas Luik

Sel nädalal tähistatakse rahvusvahelist mürgistusennetuse nädalat, mille fookuses on seekord aktiivsöe õige kasutamine ning äädika ja patareide ohutus.

“Eesmärk on teavitada inimesi igapäevastest mürgistusohtudest ja anda soovitusi, kuidas neid vältida. Seekord keskendume kolmele teemale, mille puhul näeme, et vaja on inimesi pisut harida,” ütles terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

Ligikaudu 90 protsenti mürgistusi juhtub kodus. Parimad ennetusmeetmed on nii laste varajane harimine kui kemikaalide ja ravimite paigutamine lukustatavatesse kappidesse. Selline tegevus on ühtviisi oluline nii lastega peredes kui ka eakate inimeste kodus.

“Alati saab abi küsida ööpäevasel infotelefonil 16662, kui kahtlustate kui tahes ägedat mürgistusjuhtumit,” tuletas Oder meelde.

Mürgistusallikad võivad olla kodukeemia, taimekaitsevahendid ja väetised, putuka- ja näriliste tõrjevahendid, kosmeetika ja loodustooted, ravimid, narkootilised ained, seened, taimed, marjad, mürgiste loomade hammustused, mürkgaasid, alkohol või reisidel tekkinud mürgistused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles