Professor tutvustab tuuril Eesti maalikunstnikke

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Elken jagab oma teadmisi, kuidas pildi sisse vaadata.
Jaan Elken jagab oma teadmisi, kuidas pildi sisse vaadata. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Eesti maalikunstnike liidu aastanäitus on katnud sel kevadel Pärnu uue kunsti muuseumi seinad suureformaadiliste lõuenditega, millel kujutatu ärgitab vaatajat sotsiaalselt aktiivne olema. Mida näha ja kuidas vaadata – seda maalikunsti emeriitprofessor Jaan Elken oma homsel tuuril huvilistele räägibki.

Näitus „Eesti kaasaegne maalikunst: realiteet ja ideaal“ on kaugel poliitilisest osundamisest, aga metafooride tasandil oli päev enne parteilist jõukatsumist – riigikogu valimisi – avatud näitus keset elu ja lausa provotseeris vaatajat sotsiaalsele aktiivsusele: kõik valima!

Nii võib Rait Rosina gaasitoru võtta kui poliitilist ja keskkondlikku seisukohavõttu ja poliitilise metafoorina tõlgendada Veiko Klemmeri punast tsunamit, hiiglaslikku veripunast vetevalli.

Korraldajad julgustasid osalema eriti suureformaadiliste töödega, ja nii näemegi tartlasest vanameistrit Enn Tegovat näiliselt sukeldumas ideaalmaailma.

„Tõenäoliselt Tartu ülikooli antiikskulptuuride kogu põhjal maalitud valgete kipskujude panoptikum-hiigelpanoraam tuletab Tartu noortele maalijatele meelde, et seesama alma mater sulges mõni aasta tagasi julmalt ja veenvate põhjendusteta maalikunsti eriala ülikoolis, lõhkudes taastekkinud traditsiooni ja hävitades koosluse, mille kvaliteet oli kunstimaailma siseringile hästi teada,“ nendib sedasama eriala ülikoolis vedanud Elken.

Reaalsus on meie tajude ja kujunenud arusaamade konstruktsioon, mis vaistlikult pürgib ideaali suunas. Kuidas suunata oma mõtteid ja leida ideaali maailmas, mis on kõike muud kui julgustav ja eetika kriteeriumidki teisenenud?

Skulptor Louise Bourgeois on öelnud, et olla kunstnik, tuleb eksisteerida vaikuse maailmas. Kas maalikunstnikel on praegu luksust viibida oma siseilmas või on otsustav hetk kuuldavaks teha oma sõnum selle kohta, mis toimub?

Selle üle arutleb Elken, avades maalikunstnike teoseid, kell 13 uue kunsti muuseumis algaval tuuril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles