Pärnu muuseumist kujuneb kevadel tekstiilikunsti Meka

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitustel näeb kodumaist ja rahvusvahelist tekstiilkunsti. 
Näitustel näeb kodumaist ja rahvusvahelist tekstiilkunsti. Foto: Pärnu muuseum

Kevadel on Pärnu muuseumi näituste märksõna “tekstiil”. Kolmapäevast, 10. aprillist täidavad maja põnevate mustrite ja kangastega kolm näitust, millest kaks rahvusvahelised.

Ajutiste näituste saali jagavad näitus “Valgus ja vari. Kaasaegne damastkangas” ja Eesti tekstiilikunstnike liidu korraldatud väljapanek “Kaadrid”. Rahvusvahelised näitused tutvustavad žakaar- ja damasttelgi töövahendina kasutavate kunstnike loomingut.

Hollandi damastikudujate gild hoiab elus iidset kudumistehnikat, mida on kasutatud luksuslike tekstiilide valmistamisel. Rändnäitus “Valgus ja vari” esitleb Hollandi, Saksamaa ja Rootsi 14 meistrit, kelle arvates väärib aastasadu säilinud damastkangaste kudumise oskus hoidmist ja arendamist. Nii esitletakse töid, mille kangamustrid on korjatud lõnghaaval, rida-realt, samuti kunsti, mille kujutise kangastruktuuriks tõlkimisel on abiks arvutiga ühendatud käsikangasteljed. 

Muuseumiekraanidel näeb ühtlasi tänaseid kudujaid eri tüüpi kangastelgede taga. “Eestis pole meile teadaolevalt damastitelgi laialdaselt kasutatud, kuid näituse jooksul toimuvatel esitlustel demonstreeritakse teisi kangamustrite loomiseks ehitatud leidlikke abivahendeid,” märkisid korraldajad. 

Näitusele „Kaadrid“ kutsus tekstiilikunstnik ja leiutaja Kadi Pajupuu osalema Soome, Rootsi, Leedu ja Eesti tegijad, kelle loomingu ühisnimetaja on žakaarkangad. Väljapanek tutvustab, mida loob kunstnik, kel on võimu iga lõimelõnga üle. Samuti esitletakse kunstitudengite loomingut. Osalevad nii kõrgem kunstikool Pallas kui Eesti kunstiakadeemia. Fuajees ootab külastajaid Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli näitus “Olustvere olemised“.

Olustvere kooli näitus jääb avatuks 26. maini, rahvusvahelised tekstiilile pühendatud väljapanekud aga 2. juunini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles