Pärnu meenemüntide lugu

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Ülal hõbedane ja kuldne Lydia Koidula meenemünt 1999. aastast. All suveniirraha kuurordi juubeliks ja tähistamaks 11 000 aastat ajalugu. Mündid pärinevad Olaf Esna erakogust.
Ülal hõbedane ja kuldne Lydia Koidula meenemünt 1999. aastast. All suveniirraha kuurordi juubeliks ja tähistamaks 11 000 aastat ajalugu. Mündid pärinevad Olaf Esna erakogust. Foto: Urmas Luik

Pärnu linn on pidevalt otsinud suveniire, mida küla­lised võiksid soetada mälestuseks Eesti suvepealinnas viibimisest. Vahel on jõutud lausa veidrusteni. Näiteks 2008. aastal võitis Pärnu suveniiri konkursi liivakott, mida sai jala külge kinnitada. Paraku pole kedagi sellise meenega ringi jalutamas näinud.

Täpselt 20 aastat tagasi andis Pärnu Postimees teada, et Pärnul on suveniirmündid, mille esiküljel on Lydia Koidula kuju koos tema sünni- ja surmadaatumiga ning tagaküljel Pärnu linna vapp ja kiri “Eesti suvepealinn Pärnu” ja aastaarv 1999. Mündi idee viis ellu spordiajakirjanik Enn Hallik, kes oli mõelnud, et kui Põltsamaal ja Paides on oma meenemünt, miks ei võiks see olla Pärnulgi.

Mündid vermiti nii kuldsed kui hõbedased ja mõistagi oli neil vaid suveniirväärtus. Hõbedane münt maksis 50 krooni. 20 aastat hiljem ütles Hallik, et tegemist oli kollektsionääri tibatillukese äriga, mis tegelikult suurt midagi sisse ei toonud. “Aga oli huvitav ja ­sellest mulle piisas,” lisas Hallik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles