Pärnakaid kutsutakse avastusradadele

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avastusrada „Liigu ja avasta 2019! Igaühe loodushoid” algab Pärnu Kesklinna silla lähedalt jõeäärselt puhkealalt.
Avastusrada „Liigu ja avasta 2019! Igaühe loodushoid” algab Pärnu Kesklinna silla lähedalt jõeäärselt puhkealalt. Foto: Urmas Luik

Keskkonnaamet avas virtuaalsed avastusrajad, mida saab läbida digitaalse rakenduse abil. Pärnumaal on võimalus seigelda 11 rajal ja õpetajad saavad neid ise juurde luua.

Kuu lõpuni on igas maakonnas avatud vähemalt üks õpperada, mille läbimist looduses toetab nutiseadme veebilehitsejas töötav Avastusraja rakendus. Igal rajal on vähemasti 15 kontrollpunkti, kus osalejad saavad küsimustele vastates oma teadmised proovile panna ja uut infot piirkonna loodus- ja kultuuriobjektide kohta. Raja läbimine ja ülesannete lahendamine võtab kuni poolteist tundi.

Pärnumaal on avatud üle kümne avastusraja, näiteks on Pernova hariduskeskus avanud raja, kus osalejad saavad tutvuda päikesesüsteemiga ja lahendada teemakohaseid ülesandeid. “Peagi algaval looduskaitsekuul on sel aastal läbiv teema igaühe loodushoid. Tänavu on kõigil avastusradadel mõni selline ülesanne, mis suunavad matkaja mõtlema, mida igaüks meist saab looduse heaks iga päev teha,” selgitas keskkonnaameti keskkonnahariduse osakonna juhataja Maris Kivistik.

“Sageli algab maailmaparandamine väikestest sammudest, näiteks saab ka linnas elades rõdule lilli istutada või maja ette lillepeenra rajada, et luua putukatele rohkem tolmeldamise võimalusi. Siledaks niidetud muruplatsid ei loo häid tingimusi elurikkuse arenemiseks, seepärast võiksime hakata väärtustama looduslikke õitsvaid niidutaimi linnaruumis,” soovitas Kivistik.

Avastusrajad on peale ajaveetmise mõeldud õppevahendina õpetajatele, kes rakenduse abil saavad ise radu luua. See võimaldab kombineerida uusimaid tehnoloogilisi lahendusi õuesõppe, elamus- ja avastusõppe meetodiga.

Kõik rajad leiab Avastusraja kodulehelt, kust igaüks saab valida endale meelepärase. Mängimiseks on vaja laetud ja internetiühendusega nutiseadet, millel peab olema lubatud asukoha määramine.

Rakenduse lõid 2015. aaastal keskkonnaamet ja Tallinna ülikool ja projekti rahastas Euroopa sotsiaalfond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles