Pärnu Postimehe on-line-väitlusel võetakse sihikule rahvastikuregister

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu Postimehe veebilehel toimub esmaspäeval rahvastikuteemaline on-line-väitlus, kus sulesõtta astuvad Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius ning Eesti väitlusseltsi liikmed Age Tomson ja Sandra Sillaots.

Viimasel ajal on Pärnus ja mujalgi Eestis tekitanud kõneainet küsimustering inimeste rahvastikuregistrisse märgitud elukohast, mis ei pruugi kattuda tegeliku elupaigaga. Rahvastikuregistri andmetest sõltub aga see, kui suure toetuse saavad omavalitsused riigilt.

Kella 10.30st kella 13ni Pärnu Postimehe veebis toimuva netiväitluse teema on sellest tulenevalt "Rahvastikuregistris olgu tegelik elukoht".

Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius kaitseb seda väidet, väitlusseltsi esindajate ülesanne on vastupidist tõestada. Pärnu abilinnapea osaleb debatis linnajuhi positsioonilt, väitlusseltsi esindajad ei pruugi debatis oma isiklikke seisukohti kaitsta.

On-line-väitluse eesmärk on muuta arutelu ühiskonnas aktuaalsetel teemadel sisulisemaks ja argumenteeritumaks.

Väitluse formaat on järgmine: kõigepealt esitavad mõlemad osapooled oma põhiargumendid (avakõne), seejärel saab teemat kaitsev pool võimaluse kiireks vastulauseks.

Sellele järgneb on-line-intervjuu laadne ristküsitlus, mis peaks olema väitluse kõige põnevam osa. Osapooled saavad seal küsida teineteiselt reaalajas küsimusi, samuti on koht lugejate saadetud küsimustele. Oma seisukohad võtab kumbki osapool kokku lõppsõnas.

Väitlust modereerib Marleen Pedjasaar Eesti väitlusseltsist.

Väitlusele annab pärast osaliste seisukohtade kuulamist ja ristküsitlusele vastamist hinnangu kohtunik Lauri Kriisa.

Eesti väitlusselts ja statistikaamet korraldavad rahvastikuteemalised väitlused seoses 31. detsembril algava rahva- ja eluruumide loendusega. On-line-väitluste seerias on Pärnu Postimehe veebis aset leidev väitlus esimene.

Rahvastikuteemalised on-line-väitlused toimuvad veel Postimehes, Tartu Postimehes, venekeelses Postimehes ja Sakalas.

Rahvastikuteemaliste debattide sarjas on seni toimunud kuus avalikku väitlust  Eesti eri linnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles