Unustage toiduvärvid, lihavõttemune saab värvida kohvi, sibula ja veiniga

Pärnu Postimees
Copy
Majapidamises leidub rohkelt toiduaineid, millega saab mune värvida.
Majapidamises leidub rohkelt toiduaineid, millega saab mune värvida. Foto: Ants Liigus

Vanasti oli munade värvimisel oma tähendus. Kui punane märkis armastust ja roheline lootust, siis sinine truudust ja kollane valskust. Kui tänapäeval ehitakse mune enamasti toiduvärvidega, siis vanasti leiti majapidamisest üles looduslikud värvid, näiteks taimed ja toiduained. 

Nii saab munad kollaseks kurkumi või sibulakoortega, roheliseks spinatilehtede või vetikapulbriga, lillaks peedi, karkadetee või veiniga ja punaseks granaatõuna või punase sibula lehtedega. Sinise tooni annavad sinised lilleõied.

Väha hea loodusliku värvina saab kasutada lepakäbisid. Samuti sobivad kenasti vihalehed, rukkioras, linaseemned, kuusekäbid ja puukoor.

Eestlasele pole munapühad vaid religioosne tähtpäev, mil tähistatakse suure paastu lõppu, vaid samuti märk kevade tulekust. Folklore.ee märgib, et lihavõtted on Euroopas ja Eestis eelkõige seotud munade värvimise, kinkimise ja söömisega. Tava tähistab uut elu ja kestvust. Rahva seas tuntakse muna kui loomise, viljakuse, kasvu ja tärkava elu sümbolit.

Lihavõttepühadega on seotud palju legende ja traditsioone. Uskumuste järgi tantsib sel päeval varahommikune päike ja vesi muutub minutiks magusaks. Samuti on olnud tavad, mida nii mõnigi siiani järgib, kindlustades edu ja tervise. Rahvatarkuse järgi keskendutakse kevadpühadel isiklikule edule: tuleb tõusta vara, et vanakurat ei saaks ruunanahka silmile tõmmata. Päikesetõusueelne silmapesu aga tagab tervise ja virkuse. 

Nagu teistelgi pühadel on ülestõusmispühadel keelatud tube koristada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles