Pärnumaa malepoisid esindasid Eestit Brasiilias

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste keskkooli esimese klassi poiss Arthur Valge õpib malet Raivo Raaliste juhendamisel.
Häädemeeste keskkooli esimese klassi poiss Arthur Valge õpib malet Raivo Raaliste juhendamisel. Foto: Erakogu

Eelmisel nädalal naasis Brasiiliast noorte maletajate MMilt neljaliikmeline Eesti esindusvõistkond, kus võistles kaks Pärnumaa poissi.

U8 klassis esindas Eestit Häädemeeste keskkooli esimeses klassis õppiv kaheksa-aastane Arthur Valge. U14 vanuseklassis mängis Surju kooli 13aastane poiss Eke Tominga. MMil osalesid mõlemad spordiklubi Tahk liikmetena.

Pärnumaa poisid pääsesid treener Raivo Raaliste sõnutsi Eestit esindama seniste tublide saavutuste pärast: Valge oli tänavustel Eesti noorte meistrivõistlustel oma vanuseklassis teine ja Tominga kolmas.

Maailmameistrivõistlused noortele toimusid Brasiilia linnas Caldas Novas. Kokku osales suurvõistlustel ligi 1200 last 95 riigist.

U8 vanuseklassis oli osavõtjaid 100, Arthur Valge saavutas 2,5 punkti üheksast võimalikust ja pälvis 79. koha.

Eke Tominga sai oma vanuseklassis üheksast partiist 4,5 punkti, mis tõi poisile 64. koha 135 osaleja hulgas.

“Poiste tulemusi hindan vähemalt rahuldavaks,” kommenteeris treener Raaliste. “Selles vanuses noortele tuleb pakkuda eelkõige arenguvõimalusi ja selles osas täitis võistlus oma ülesande hiilgavalt, paremate tulemuste ootamise aeg on poistel veel ees.”

Arthuri isa Rein Valge, kes poiste saatjana samuti Brasiilias käis, hindas võistluste taset väga tugevaks. “Koos olid riikide parimad noored mängijaid, nõrku vastaseid polnudki,” rääkis ta. “Arthurit mõjutas ilmselt ajavahega kohanemine ja võistluspinge, hiljem partiisid analüüsides selgus, et ta oleks saanud mitu mängu võita, aga lõpus tulid eksimused.”

Eke Tominga sai Brasiilias kolm võitu, kolm kaotust ja kolm viiki. “Seni mu parim saavutus males üldse,” jäi noormees oma tulemusega rahule. “Vastased olid tugevad, sain uusi kogemusi, õppisin paar uut avangut.”

“Ükski vastane ei sõitnud meie poistest puhtalt üle,” rõõmustas Eke isa Valter, kes poja juba nelja-aastaselt maletama õpetas. “Samas pidi eestlaste paremust tunnistama nii mõnigi oma riigi või isegi regiooni meister.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles