Üks üheksast kolme risti mehest

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Sõjavägede ülemjuhataja Narvas 24. detsembril 1919. (Vasakult) Johan Laidoner, 9. jalaväepolgu ülem Johan Schmidt ja 1. diviisi ülem kindralmajor Aleksander Tõnisson.
Sõjavägede ülemjuhataja Narvas 24. detsembril 1919. (Vasakult) Johan Laidoner, 9. jalaväepolgu ülem Johan Schmidt ja 1. diviisi ülem kindralmajor Aleksander Tõnisson. Foto: Olaf Esna erakogu

Eesti Vabariik hindas ainult üheksa mehe teeneid vabadussõjas kolme Vabadusristiga. Kõik nad vääristati silmitsi surmaga sooritatud tegude eest. Hilisematest kindralitest on nende hulgas ainult Nikolai Reek, aga autasustamisel võeti arvesse tema teeneid polgu- ja staabiülemana. Ülejäänud mehed on leitnant Julius Kuperjanov, vanemleitnant Jaan Klaar, kaptenid Anton Irv ja Eduard Neps, kolonelleitnandid Oskar Luiga ja Johan Schmidt ning kolonelid Karl Parts ja Aleksander Seiman.

Pärnumaa meestest moodus­tatud 9. jalaväepolgu ülem Johan Schmidt (Joanes Smitt) oli sündinud 11. oktoobril 1885 Tartumaal Kaarepere vallas Järvepera karjamõisa rentniku üheksanda lap­sena.

1901. aasta sügisel käis Johan Tartus Hugo Treffneri eragümnaasiumi katsetel ja oleks võetud kolmandasse klassi, aga isa tahtel läks ta Kaarlimõisa Eesti Aleksandri linnakooli, mille lõpetas 1904. Sama aasta sügisel astus Tallinnas pedagoogilistele kursustele, mille lõpetas 1905. aasta kevadel. Sügisel sai ta õpetaja-praktikandikoha Tallinna 1. algkoolis. Edasi suunati ta maasoolaks kolmeks aastaks Palmse ministeeriumikooli ja 1909 Vihulasse ministeeriumikooli juhatajaks. 1913. aasta sügisest määrati Tallinna linna 8. poeglaste algkooli õpetajaks, kus tema anda olid aritmeetika, usuõpetuse ja laulmise tunnid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles