Tekstiilitudengid uurivad kallistuse mõju ja meenutavad kummituslikke kohtumisi Ecuadoris

Pärnu Postimees
Copy

Tartu kõrgema kunstikooli Pallas kaheksa tekstiilitudengit näitavad tänasest siitkandi teatripublikule eri meeltesagedusel kootud piltvaipu. Sealt ka väljapaneku üldnimetus “Meeltetuletus”. 

Iga autor on tuletanud meelde mõnda endale olulist maailma tahku ehk kõik töötavad eri meeltesagedusel. Nii on ühe inimese looming meeletuletus, kõigi autorite tööd kokku meeltetuletus. 

Näitus, mis tutvustab valikut kahel viimasel aastal Pallase tekstiiliosakonnas valminud piltvaipadest, sai tõuke Pärnu uue kunsti muuseumi Eesti tekstiilikunstnike liidu aastanäituse teemast “Reeglid ja rituaalid”. Kunstikooli õpilased käsitlevad sama teemat aga teisiti. Eksponeeritavatel vaipadel on eri pildikeel ja tehnilised valikud. 

Ester Must uurib oma teoses kallistuse mõju inimestevahelise barjääri lagunemisele – see võib olla ühtaegu meeldiv ja ebamugav. 

Siret Ott väljendab oma tööde seerias sügavalt isiklikke tundeid. Iga lehekülg on kui hetk elust. 

Helene Puusep meenutab pelutavat ja kummituslikku kohtumist Ecuadoris, andes teoses kujutlusele esimest korda reaalse vormi ja värvi. 

Mairi Sild näitab rõõmsaid ja tegusaid lapsepõlvesuvesid ühes töötegemise ja võistlustega.  

Marili Järv tegeleb ruumi ja keha suhtega ning on kudunud oma teosesse viie tiibetlase riituse esimese harjutuse.  

Yuuki Vähi võttis aga kudumisel eeskujuks oma vanaonu Rudolf Kalmuse maali. Taiest luues tekkis autoril mitu küsimust: mis on koopia ja mis “tõeline” kunst? Kas iseõppija tööd, mille seas on koopiaid nii tuntud kunstnike töödest kui postkaartidelt ja ajaleheväljalõigetelt leitud fotodest, on kunst või meisterlik käsitöö?

Victoria Käesel on gobeläänpõime tehnikas teostanud moekollektsiooni “Kunstwerk” kuuluva vesti, mille kavand sündis koostöös Pallase maalitudengi Kaur Mäepaluga. 

Kail Kuresoo jagab vaatajatega oma muret Eesti metsa kadumise üle. Muinasjutulise ja müstilise tumeda metsa alt piiluvad hõõguvad silmapaarid meenutavad kunstnikule salapärast ürgmetsa lapsepõlvemailt. Ta küsib, mis on saanud sellest metsast nüüd, mil sealt kostavad hoopis metsatöömasinate hääled?  

Tekstiilitudengite näitus on Endla teatris avatud kuu lõpuni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles