Maailma parim foto sündis autotulede valguses

Mailiis Ollino
, fotograaf
Copy
Maailma pressifoto aastanäitus Amsterdamis. Maailma parima pressipildi autor John Moore selgitab kuulajatele oma võidutöö “Nuttev tüdruk piiril” tagamaid.
Maailma pressifoto aastanäitus Amsterdamis. Maailma parima pressipildi autor John Moore selgitab kuulajatele oma võidutöö “Nuttev tüdruk piiril” tagamaid. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

12. juuni õhtul 2018 ületas kümmekond põgenikku Rio Grande jõe Mehhikos lootuses leida asüüli USAs. “See oli väga pime öö ­ilma Kuuta ja ma kuulsin nende tulekut,” ütles USA fotograaf John Moore, kes viimased kümme aastat on keskendunud USA-Mehhiko piiri ületavate immigrantide dokumenteerimisele. Seekord tegi piltnik koostööd piiripatrulliga Texase osariigis McAllenis.

Moore meenutas, et piirivalvur valgustas põgenikke taskulambiga, enamik neist tundus väsinud, mõni hirmul. Nende hulka kuulusid Sandra Sanchez ja tema kaheaastane tütar Yanela, kes olid kuu aega tuhandeid kilomeetreid rännanud Hondurasest, et USAs asüüli paluda. Sel momendil, kui ema tütre läbiotsimise ajaks sülest maapinnale asetas, hakkas laps nutma. “See hetk oli ilmselgelt oluline pildile püüda,” sõnas Moore, kes tunnistas keerulisi olusid, kus pilkases pimeduses oli ainus valgusallikas auto­tuled, mis kümnesekundilist läbiotsimisprotsessi valgustas. Reageerida tuli kiiresti.

Kõrvalnäitu­sena meenutati eelmiste aastate meeldejäävamaid kaadreid. Fotol 2010. aasta võidutöö, millel poseerib afgaani naine, kellelt Talibani liikmed lõikasid nina ja kõrvad.
Kõrvalnäitu­sena meenutati eelmiste aastate meeldejäävamaid kaadreid. Fotol 2010. aasta võidutöö, millel poseerib afgaani naine, kellelt Talibani liikmed lõikasid nina ja kõrvad. Foto: Mailiis Ollino
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles