Jannseni preemia pälvib legendaarne kergejõustikutreener

Märt Pilme
, reporter
Copy
Ando Palginõmm.
Ando Palginõmm. Foto: Lilli Tölp /

Linnavalitsus otsustas tänasel istungil määrata Pärnu linna 2019. aasta Johann Voldemar Jannseni nimeline auhind kauaaegsele kergejõustikutreenerile ja õpetajale Ando Palginõmmele.

Auhinnaga kaasneb 4000eurone preemia.

Palginõmm tegi treeneritööd 54 aastat. Aastate jooksul kasvatas ja õpetas ta ohtralt andekaid õpilasi, kes esindasid Pärnut nii Eesti noorte, juunioride kui ka täiskasvanute koondvõistkondades. Tema juhendamisel said tuule tiibadesse paljud tuntud Eesti koondislased nagu Gerd Kanter, Moonika Aava, Roman Fosti, Elerin Haas.

Treenerina valdas Palginõmm täielikult kergejõustikualade tehnikat ja metoodikat ning oskas õpetada kasvandikke, arvestades nende iseärasusi. 2006. aastal avati Pärnus kergejõustikuhall, mis oli Palginõmme eluunistus ja mille loomisele ta tugevasti kaasa aitas. Peale igapäevase õppe- ja treeningtöö oli tema vedada SK Altius ning ta koostas ja toimetas Pärnu kergejõustiku aastaraamatut. Samuti oli Palginõmm aastaid “TV 10 olümpiastardi” pikaaegne korraldaja Pärnumaal.

Teeneka treeneri ja õpetaja kandidatuuri Johann Voldemar Jannseni preemiale esitas Pärnu spordikool.

Johann Voldemar Jannseni nimeline auhind asutati 1994. aastal tema mälestuse jäädvustamiseks ja traditsiooniliselt antakse see üle Jannseni sünniaastapäeval, 16. mail. Tänavu möödub 200 aastat Perno Postimehe ehk Näddalilehe asutaja ja esimese toimetaja Jannseni sünnist.

16. mail kell 17.30 on kõik oodatud Pärnu Lasteparki rahvapeole, kus antakse üle Jannseni-nimeline auhind, AS Wendre haridus- ja kultuuripreemia ning tunnustatakse Pärnu Postimehe korraldatud arvamuslugude konkursi paremaid.

Jannseni 200. sünniaastapäeva tähistatakse Pärnus konverentsiga. Ühtlasi esitleb Eesti Pank siin 16. mail Johann Voldemar Jannseni 200. sünniaastapäevale pühendatud hõbedast meenemünti. Pärnu muuseumis saab Jannseni münti soetada samal päeval 15–16. Münti müüakse münti ka Eesti Panga muuseumis Tallinnas ja Omniva e-poes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles