Kathara Lotus: Loomine on nagu meditatsioon

Karoliine Aus
, reporter
Copy
Kathara Lotuse teos “Elulill”.
Kathara Lotuse teos “Elulill”. Foto: Kathara Lotus

Homme kell 18 avatakse Pärnu Hedoni spaahotellis näituspind, kus esimesena näeb Kathara Lotuse väljapanekut “Kosmiline sisekaemus” koos valgusinstallatsioonidega.

Lotus on maalikunstnik, kes viimased viis aastat on käsitsi teinud geomeetrilise mandala kunsti. Näituse peakorraldaja Kristo Villem jutustas, kuidas kunstnik tegi kogu elu kontimurdvat ehitustööd, sealjuures seisis silmitsi arvukate küsimustega nagu “Mis on tegelikult see minu “asi” või minu tee?”.

“Ühel päeval tulid tema ellu pöördelised muutused ja ta jõudis tõdemuseni, et nii ei või ta enam jätkata. Ta jättis kõik: töö, igapäevased toimetused ja kodumaa ning asus rännakule Hispaania mägedesse,” jutustas peakorraldaja. Selle retke käigus toimus temas kirgastumine ja vabakslaskmine.

Lotus ei olnud maalikunsti ega joonistamisega vähimalgi määral kokku puutunud, selle õppimisest rääkimata, kuid ta otsustas pärast avastusretki seda siiski proovida. “Loomine on nagu meditatsioon. Ma istun maha, võtan vahendid ja lasen käel maalida ja ajal voolata,” kommenteeris kunstnik.

Näitue avamisel astuvad sõnavõttudega üles kunstiajaloolane Linnar Priimägi, kes räägib kunsti tähtsusest nüüdisaegses Eestis ja europarlamendi saadik Igor Gräzin, kes arutleb autoriõiguste üle Euroopa Liidus. Meeleolu loob pärimusmuusik Silver Jusilo ja õhtut juhib näitleja Hans Kristian Õis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles