Toomas Luhats paneks oma tütre Hansasse

Kristo Niglas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Luhats.
Toomas Luhats. Foto: PP

Hansagümnaasiumi konverentsil meediasektsioonis esinemas käinud Eesti Rahvusringhäälingu saatejuhti ja filmide ning saadete hankijat Toomas Luhatsit tabas äratundmine: nii nagu kunagi tema, ei tea praegused nooredki, kelleks nad saada tahavad.

Milline olite koolipõlves?

Koolipõlves olin ma täpselt sama inimene, kes praegu. Kogemusi on veidi juurde tulnud ja juukseid vähemaks jäänud.

Kas gümnaasiumi lõpus teadsite täpselt, mida tulevikult tahate?

Gümnaasiumi lõpus teadsin täpselt, et ma ei tea, kelleks saada tahan. Sain sisse mõnda ülikooli mõnele erialale ja on puhas juhus, et minust juristi ei tulnud. See oli üsna lähedal.

Nüüd näen, et endiselt ei tea enamik abituriente, kelleks nad tahaksid saada. See on ilmselt haridussüsteemi nõrkus. Karjäärinõustamist tuleks pakkuda, sest nii saaksime õnnelikke inimesi, kes on oma töö ja eluga rahul.

Milline näeb välja teie töö ERRis?

Mul on ERRis järgmised väljakutsed: olen hanketoimetuse ostja – ostan kõik ETV ja ETV2 filmid ja sarjad. Palju telekavaatamist, rahvusvahelist suhtlust, lepingute tegemist, veidi reisimist. Samuti olen ETV saate „Navi” saatejuht, nädalas korra eetris olev saade tutvustab ERRi inimesi ja programme. Vikerraadios teen jutusaateid ka.

Kas olete oma tööga rahul?

Armastan oma tööd, see on põhjus, miks olen mitmel korral loobunud uhketest pakkumistest mujale minna.

Milline mulje jäi teile Hansagümnaasiumi põgusast külastusest?

Kui hakkasin teie juurest Hansagümnaasiumist koju sõitma, siis mõtlesin teie peale. Jõudsin mingil hetkel mõttekäiguni, et kui peaksin Pärnus elama, tahaksin, et mu tütar käiks Hansagümnaasiumis – see on ülim kompliment :)

Hea kool õpetab inimeseks olemist

Samal õhtul, kui Toomas Luhats Pärnu Hansagümnaasiumi konverentsilt koju naasis, tegi ta oma blogisse sissekande, milles kirjutas muu hulgas järgmist:

„Tänane hommik algas veidi teisiti kui kõik muud, nimelt käisin korra Pärnus, esinemas Pärnu Hansagümnaasiumis. Väga hubane koht, ülimalt meeldivad noored ja vahvad õpetajad. Tagasiteel tabas mind mõtisklus teemal eliitkool vs. tavaline kool. Nimelt olen seisukohal, et nii minu Tallinna 4. keskkool kui Pärnu Hansagümnaasium on eliitkoolid.

Või teine variant, ei olegi olemas eliitkoole. Aga miks eliitkoolid? Sellepärast, et nad on hubased, sest mulle näib, et seal hoolitakse noortest ja muretsetakse nende käekäigu pärast. Ning sellepärast, et kes tahab, see saab neist koolidest kaasa kõik vajaliku, et elus ilusasti hakkama saada. /---/

Kui eliitkooliks pidada näiteks Tallinnas 21. kooli, Reaali, GAGi, Inglise kolledžit või Prantsuse lütseumi, siis minu hinnangul on tegu väga heade koolidega, kuid ei mingilgi moel parematega kui Tallinna 4. keskkool või Pärnu Hansagümnaasium.

Igas koolis õpivad õpilased, õpetavad õpetajad ning kõigil neil on üks eesmärk – harida Eesti noori. Anda neile teadmisi, aga ennekõike õpetada inimeseks olemist. Kui kool täidab selle eesmärgi, on minu määratluse järgi tegemist väga hea kooliga. Sellisega, kuhu tahaksin kunagi oma lapse panna.”

luhats.blogspot.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles