Galerii: Endla suurel laval esietendus suurejooneline festivaliooper

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Pärnu Endla teatris esietendus PromFesti raames Kaunase riikliku muusikateatri, teatrikunstnik Madis Nurmsi, lavastajana debüteerinud Katrin Tegova ja dirigent Erki Pehki koostöös sündinud suurejooneline Vincenzo Bellini ooper “I Capuleti e i Montecchi”, mis lavale jõudis nime all “Romeo või Julia”.

Lavastuse koreograaf on Dainius Bervingis Leedust ja valguskunstnik Margus Vaigur.

Peaosades astusid üles üle aasta Pärnus korraldatava Klaudia Taevi nimelise noorte ooperilauljate konkursi võitja Abigail Levis (Ameerika Ühendriigid), finalistid Margarita Levtšuk (Valgevene) ja Juri Rostotski (Venemaa) ning Andrius Apšega ja Liudas Mikalauskas Kaunase riiklikust muusikateatrist. Kaastegevad on Kaunase riikliku muusikateatri orkester ja koor.

Endla teatri juht Roland Leesment tõdes, et pühapäeva õhtul sai ristsed orkestriauk, mis hiljutise suure lava ja selle seadmete nüüdisajastamise käigus samuti ümber ehitati.

“Orkestriauk läks sügavamaks, nii et sinna on nüüd võimalik mahutada üle 40 orkestrandi. Varem oli orkestriaugu tagumine osa liiga madal, orkestrandid said seal ainult istuda ega näinud hästi dirigenti. Lavabarjäärgi on varasemast õhulisem, aidates muusikal kõlada,” kinnitas Leesment, kelle sõnutsi on muusikutel nüüd märksa parem ja mugavam mängida kui enne.

Kaheksas Pärnu rahvusvaheline ooperimuusika festival PromFest vältab 26. maini ja selle jooksul jõuavad Pärnu publiku ette Promfesti kaks varasemat lavastustki, mida vahepeal on mängitud mujal teatrites: Rimski-Korsakovi “Tsaari mõrsja” (2013) ja Verdi “Aida” (2015). Mõlema trupp annab Endlas festivali publiku ees lahkumisetenduse. “Romeo või Julia” etendub festivalil veel homme.

Homse etenduse järel kuulutatakse ühtlasi pidulikult avatuks Taevi-konkurss, mille võitja saab samuti järgmisel festivalil ooperis peaosas särada. Millises, selgub pärast võistluse finaalkontserti.

Lõppkontserdi eel avaneb ooperihuvilistel võimalus kohtuda Ammende villas Metropolitan Opera tähtmetso Dolora Zajickuga. Zajick juhib nii tänavuse, XI Klaudia Taevi nimelise rahvusvahelise noorte ooperilauljate konkursi žüriid kui annab Pärnus kolmepäevase meistriklassi lauljatele ja lauluõpetajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles