Endla teater jätkab hooaega värvikalt

, Endla teatri avalike suhete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kasterpalu toob Endlas lavale Karl Ristikivi “Hingede öö” ainelise dramatiseeringu.
Margus Kasterpalu toob Endlas lavale Karl Ristikivi “Hingede öö” ainelise dramatiseeringu. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Pärnu Endla teatris teeb näitlejatega esimesi proove külalislavastaja Margus Kasterpalu, seekord on ta dramatiseerinud Karl Ristikivi romaani “Hingede öö”.



Aasta 2009 tõi Endlasse taas külalisena lavastama Margus Kasterpalu. Esimesed proovid on möödunud täies hoos. Materjaliks seekord „Hingede öö“ - Kasterpalu enda dramatiseeritud teatritekst, mis põhiosas tugineb Ristikivi romaanile, kuid milles on kasutatud lõike Hermann Hesse „Stepihundist“.

Lugu üksindusest ja lähedusest


1995. aastal lavastas sama teksti Tartus Vanemuises Priit Pedajas. Miks võttis Kasterpalu nüüd, üle kümne aasta hiljem selle dramatiseeringu ise ette? „Kui Tiit Palu mind taas Endlasse lavastama kutsus, vaatasin läbi mitu näidendit, millega kokku puutunud olen. Ning leidsin, et „Hingede öö“ on just see, mis oma sügavate teemade ja küsimustega just praeguses ajas taas kõnetada võiks,” selgitas Kasterpalu.



“Mul oli jäänud tunne, et tollane Pedajase lavastus ei ammendanud kõiki selle teksti võimalusi. Ühe põhjusena, miks seda lavastan, võib välja tuua asjaolu, et 1995. aastal, kui peategelase rolli pakkumine tehti Madis Kalmetile, ei saanud ta seda vastu võtta. Nüüd on tal see võimalus siiski olemas,” lisas Kasterpalu.



„Hingede öö“ þanrimääratlus on rännak kahes vaatuses. Kokkuvõtlikult räägib lugu üksindusehirmust ja läheduse otsimisest. Lavastuse kunstnik on Aime Unt (külalisena).



Osades Madis Kalmet, Sten Karpov, Piret Laurimaa, Kaili Viidas, Helle Kuningas, Carmen Mikiver, Sepo Seeman, Ago Anderson, Priit Loog ja Jaanus Mehikas.



Noored noortele


Enne kui „Hingede öö“ 14. märtsil teatri Küünis esietendub, jõuavad uuslavastustena vaatajate ette Endla noortestuudio „Oma elu superstaarid“ (lavastaja Enn Keerd, esietendus 29. jaanuaril) ning muusikalavastus „Raimonds“ (lavastaja Tiit Palu, esietendus 7. märtsil).



„Oma elu superstaarid“ on teismelistest. Näidend kõneleb olulistest asjadest noorte elus: koolist, kodust, sõprusest, ideaalidest, hirmust täiskasvanute maailma ees ning esimesest armumisest. Näidendi autorid on Triinu ja Laura-Marie Ojalo, kunstnik Tuulikki Ojalo (külalisena). Mängivad noortestuudio õpilased.



Lavastuses „Raimonds“ esitavad näitlejad läti helilooja Raimonds Paulsi surematuid laule. Neile, kel meeles Tiit Palu lavastus „Raimund“, mis põhines meie armastatud helilooja Raimond Valgre heliloomingul, võib öelda, et „Raimonds“ on omamoodi jätk sellele muusikalavastusele.



„Raimondsist“ on oodata möödunud aastakümnete nostalgiat ja püsimajäävat elujaatust. See on lugu elu pisiasjadest, sekeldustest, unistustest, suhetest - kõigest, millest meie päevad koosnevad. Lavastuse kunstnik on Silver Vahtre, muusikajuht Toomas Voll (külalisena).



Osades Ireen Kennik, Liis Laigna, Triin Lepik, Kaili Närep, Karin Tammaru, Lii Tedre, Enn Keerd, Lauri Kink, Ahti Puudersell, Veljo Reinik, Tambet Seling, Indrek Taalmaa ja Jüri Vlassov.



Just äsja kaks Endla teatri kolleegipreemiat pälvinud (parim lavastaja ja parim kunstnik 2008) Andres Noormets lavastab sel kevadel Urmas Vadi näidendi-stsenaariumi „Ballettmeister“.



Närvid korda!


Tegu on ajaloolise fantaasiaga: vaprad eesti mehed lähevad president Pätsi Kaasani vanglast päästma, maskeerudes rahvatantsuansambliks. Mida see teekond endaga kaasa toob, näeb 30. aprillil, kui „Ballettmeister“ Küünis esietendub.



Mängivad Indrek Taalmaa, Ago Anderson, Liis Laigna, Triin Lepik, Kaili Viidas, Sten Karpov, Priit Loog, Jaanus Mehikas ja Veljo Reinik.



Suvel on plaanis jätkata traditsioonilist suvehooaega teatrimajas. Suvelavastuse kohta ütleks praegu vihjeks nii palju, et nõrgema närviga teatrihuvilised, hakake aegsasti närve treenima!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles