Ruukki koondab pühade eel töötajaid

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene soovib - kontsern kamandab: Ruukki Pärnu tehases toodetud ehituskomponente hakatakse valmistama Soomes. Siin aga suureneb katusekomponentide toodang.
Inimene soovib - kontsern kamandab: Ruukki Pärnu tehases toodetud ehituskomponente hakatakse valmistama Soomes. Siin aga suureneb katusekomponentide toodang. Foto: Ants Liigus

Pärnus ehituskomponentide liinid sulgev Ruukki Products AS annab järgmisel nädalal, vastu jõulupühi kümnele kuni 13 töötajale üle koondamisteate.

“Siin võib muidugi küsida, kas see ajastus on kõige parem, aga see on igal juhul väga halb uudis ja oleks see toimunud uuel aastal, oleks see täpselt samamoodi halb ajastus,” tõdes siinse tehase juht Tarmo Rannak.

Ehkki Pärnus suletakse ehituskomponentide liinid, ei koondata tingimata ainult või kõiki neid, kes siiani nimetatud liinidel opereerinud. “Meie töötaja on ikkagi operaator: ta võib täna teha ehituskomponente, homme katusetooteid,” sõnas Rannak, kelle teatel puudutab koondamine kontoritöötajaidki.

Koondamine tuleneb Rannaku selgitusel kontserni otsusest reorganiseerida tootmine nõnda, et Ruukki tehased spetsialiseeruksid ainult ühele kindlale tootegrupile. Nii keskendutakse Pärnus edaspidi katusetoodetele ja lõpetatakse ehituskomponentide tootmine.

“Ruukki kontsern näeb üldvaadet ja iga tehase liinide koormatust. Ja kuna eri riikides on tehastel samad tooted ja nähes, et kõigil tehastel ei ole täiskoormust, on mõistlik kusagil tootmine lõpetada ja koormata kõrvalriigis asuv tehas,” põhjendas Rannak kontserni otsuse tagamaid.

Neist otsustest tulenevalt toodetaksegi seni Pärnus valmistatud ehituskomponente, millest põhiosa moodustasid talad, edaspidi Soomes.

Samal ajal tuleb ümberkorraldustega Pärnu tehasele tööd juurde ja sellest saab peamine katusetoodete üksus kunagise Nõukogude Liidu riikide turul. “See tootmine jällegi tuleb kusagilt mujalt meile, kuna meie spetsialiseerume selle grupi toodetele,” märkis Rannak.

Koondatavate töötajate lahkumine tehakse Rannaku sõnutsi nii valutuks kui vähegi võimalik. “Meil on plaanis korraldada neile koolitus, anda nõu, kuidas leida uus töökoht. Samuti tuleb koolitaja, kes räägib, kuidas võimalike pangaprobleemidega hakkama saada,” rääkis ta, et kavas on teha põhjalik koolitus nagu rahvusvahelisele, 27 riigis tegutsevale kontsernile kohane.

Samuti pakutakse koondatavatele tootmistöölistele jätkata ettevõttes nelja kuni kuue kuu kaupa hooajatöölisena.

“Meil on tegelikult tõesti kahju, meid on siia nii vähe jäänud ja need mehed olid kõik välja õppinud, aga paraku tõesti: kui liine ei ole, ei ole vaja ka töötajaid,” kinnitas Rannak veel kord, hääles kahetsuse noot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles