Galerii: tuli jõudis Torisse hobustega

Laura Vadam
, reporter
Copy

"Tänavuse peo juhtmõte "Minu arm" tuletab mulle meelde üht telesaadet. Oli rännak Venemaal ja juhuslikult satuti kokku sinna kolinud eestlasega. Intervjueerija küsis, kas mees plaanib Eestisse tagasi tulla. Sinnamaani oli mees rääkinud vabalt, kuid siis vaikis. Pisar jooksis tal üle põse. Tagasihoidliku eestlase kombel pühkis ta selle kähku ära ja ütles: "Ei, hetkel vist ei ole võimalik!"" Sellise meenutusega avas Tori kihelkonna laulu- ja tantsupeo vallavanem Lauri Luur. 

Mees tunnistas, et kogu päev on olnud südamlik. Rongkäik, laulud ja inimeste emotsioonid panid mõtlema sellele, mis on "minu arm". 

"Mu isamaa on minu arm ja nii jääb see surmani," vastas Luur seepeale, kutsudes kõiki üles teineteist hoidma. 

Tori hobusekasvanduse õuele kogunesid valla koorid ja tantsurühmad, pidamaks vana kombe kohaselt kihelkonna oma pidu. Veel pärast kaheksat kõlas hoovist muusika ja aplaus. Peomelu nautisid nii väikesed kui suured.

Peotuli jääb õhtuks Tori kirikusse ööbima. Kirikuuksed jäävad ööseks avatuks. Nii ootab tuli külalisi kogu öö. "Ükskõik, kes sealt mööda sõidab, saab endale tuld võtta. Kas pirru või küünlaga ja viia mõne kunagise  tantsija-laulja või dirigendi hauale," ütles peo Pärnumaa kuraator Alli Põrk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles