Eksperdid: Lasteaedades pakutakse liialt hakkliha, vorsti ja topsijogurtit

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Pärast menüüde analüüsimist kogunes töörühm, kuhu kuuluvad (vasakult) Merle Einola ning Pärnu lasteaedade ühenduse liikmed Aime Bräutigam, Sirle Tammelaan ja Krista Viira. Tutvuti tähelepanekutega ning lepiti kokku edasised tegevused.
Pärast menüüde analüüsimist kogunes töörühm, kuhu kuuluvad (vasakult) Merle Einola ning Pärnu lasteaedade ühenduse liikmed Aime Bräutigam, Sirle Tammelaan ja Krista Viira. Tutvuti tähelepanekutega ning lepiti kokku edasised tegevused. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaa arenduskeskus koos linnavalitsuse haridusosakonnaga kutsus kokku eksperdid, kes uurisid siinsete lasteaialaste toidulauda. Tulemused näitavad, et kohati on lasteaedade menüü ühekülgne. Eeskätt väiksemates lasteaedades minnakse lihtsamat ja odavamat teed ning pakutakse singi asemel võileivale vorsti ja magustoiduks kohukest või topsijogurtit.

Pärnu linna 23 lasteaia kahe nädala menüüd analüüsisid Paikuse lasteaia majandusjuhataja Eiri Silivälja, ­terviseameti vaneminspektor Katrin Tamm ja Pärnumaa kutseharidus­keskuse teenindusõppe kutseõpetaja Ingrid Ploom. Tähelepanu pöörati ­näiteks toiduenergia vastavusele piirnormidele, menüü mitmekesisusele ja kohaliku tooraine kasutamisele.

Pakutava ühekülgsust märkasid eksperdid enim ja seda just keskusest kaugemale jäävates piirkondades. Põhjus võib peituda tooraine kättesaadavuse probleemides ja toitlustajate erinevas ettevalmistuses. Projekti üks eestvedajatest Pärnumaa arenduskeskuse rahvatervise ja turvalisuse spetsialist Merle Einola ja Pärnu linnavalitsuses projekti koordineerinud alushariduse peaspetsialist Marga Napp tõid mõlemad esile, et varasema haldusjaotuse mõistes Pärnu linnas on toimunud lasteaedadele rohkem koolitusi menüüde koostamiseks ja toitumispõhimõtete selgitamiseks. Linnas on tooraine kättesaadavuski parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles