Aita leida Pärnu lahest avastatud uuele loomaliigile eestikeelne nimi (15)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Laonome xeprovala.
Laonome xeprovala. Foto: Jonne Kotta

2012. aastal ühest Pärnu jõe suudme lähedal asuvast seirejaamast kummalise looma leidnud teadlased peavad talle nüüd ka ametliku eestikeelse nime andma ning oma nimekandidaadid võivad välja käia ka Postimehe lugejad.

Uue liigi avastamisest saab lähemalt lugeda tänasest Pärnu Postimehest.

Ladina keeles on hulkharjasusside sekka kuuluv loomake saanud nimeks Laonome xeprovala. Liiginimetus (xeprovala) tähistab kreeka keeles ootamatut väljailmumist. Merebioloog Jonne Kotta sõnul on juba seegi nimetus viide looma erakordsusele – sedalaadi uue, täiesti tundmatu liigi ilmumist ei ole Eestis juba paarisaja aasta jooksul juhtunud. Perekonna nimi Laonome on aga viide kreeka mütoloogiast tuntud tegelastele.

Jonne Kotta sõnul võiks uus liiginimetus peegeldada selle ladinakeelset tähendust ja ideaalis olla ka kaheosaline, koosnedes kas kahest eraldi sõnast või sidekriipsuga eraldatud osadest.

Uuele liigile eestikeelse nimetuse andmisel saavad oma sõna sekka öelda ka kõik Eestimaa inimesed. Selleks tuleb minna Postimehe Facebooki-lehel olevale postitusele ja seal kommentaarides oma kandidaat välja pakkuda. Kogutud nimed edastatakse Eesti Mereinstituudi teadlastele. 

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles