Vahvliusulised ajavad rannas rauad kuumaks (1)

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Nostalgiahõngulised krõbedad vahvlid panevad taas suud vett jooksma.
Nostalgiahõngulised krõbedad vahvlid panevad taas suud vett jooksma. Foto: MTÜ Vahvli Selts

Laupäeval rivistatakse Eesti esimesel VahvliFestil üles küpsetajad, kelle nobedate käte abil hakkavad kohapeal valmima erisugused hõrgutised. Ühtlasi selgitatakse välja Eesti parim vahvel.

Mulliga, juustuga, vahukommiga, kartuli- või rukkijahust – vahvliküpsetajate fantaasia on piiritu. Üha sagedamini leiab laatadel ja festivalidel vahvliküpsetajaid, paljud kohvikudki on vahvlid menüüsse võtnud. 

MTÜ Vahvli Seltsi asutajaliikme Annika Annuki sõnul on sel aastal loodud ühenduse eesmärk koondada vahvlihuvilised, vahendada infot retseptide ja masinate kohta.

“Sest vahvlid on head. Vahvlite valmistamine on rituaal, neid ei saa teha kiirustades ega halva tujuga – see on maitsest kohe tunda,” õhkab festivalil Kihnu vahvleid pakkuv Annuk. “Leidsime, et on aeg kutsuda kõik vahvlivalmistajad ühele üritusele – VahvliFestile.”

Vahvlite valmistamine on rituaal, vahvleid ei saa teha kiirustades ega halva tujuga – see on maitsest tunda.
Annika Annuk

Kohale on lubanud tulla 20 vahvliküpsetajat üle Eesti, nii et valik saab olema lai.

Kui VahvliFesti alale pääs ja meelelahutusprogrammi nautimine on huvilistele tasuta, siis tõeline vahvlifänn saab kohapealt osta käepaela, mis annab õiguse vahvleid degusteerida ja Eesti parima vahvli valimisel osaleda, õpitubades kaasa lüüa ja loosiõnne proovida.

Käiku on lubatud lasta poole sajandi vanune vahvlimasin, nõukogudeaegsed hitid Esna 2 ja Volta, aga ka legendaarsete belgia vahvlite masin ja viimase aja uus tulija – täidisega mullivahvlite masin.

Vana kooli Volta vahvliküpseti on kõrgelt hinnatud praegustegi küpsetajate seas.
Vana kooli Volta vahvliküpseti on kõrgelt hinnatud praegustegi küpsetajate seas. Foto: Mihkel Maripuu/Pm/scanpix Baltics

“Meil käib suviti üks suur grillimine, aga mõnel päeval võiks pere ja sõpradega teha hoopis vahvleid ja süüa neid erinevate lisanditega,” soovitab Annuk. “Meie missioon on Eestimaal vahvliusku levitada.“

Festivalil osalev Vanaema Vahvlite vahvlimeister Marja-Liisa Noomen plaanib suvepealinnas küpsetades mõelda kogu perele, nii on valikus peale traditsiooniliste vahvlite ka juustused vahvlid meestele ning vahukommide ja nonparellidega kaetud eriti magusad vahvlid mudilastele.

Ilmaennustajad lubavad laupäevaks Pärnus sooja päikeselist sademeteta suveilma.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles