Pärnumaalased kannavad rongkäigus värvilisi kindaid

Moonika Põldvee
, Suvereporter
Copy
Piret Bergmanni ehk Pusa on Pärnumaa kolonnile mõelnud välja kujundusliku erilahenduse.
Piret Bergmanni ehk Pusa on Pärnumaa kolonnile mõelnud välja kujundusliku erilahenduse. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu kunstnik Piret Bergmann ehk Pusa on tänavuse Pärnumaa rongkäiguosa kunstiline juht. Sellist rolli on ta täitnud varemgi. Sel aastal erineb tema töö sedavõrd, et peale Pärnu linna organiseerib ta rongkäigul kogu maakonna disaini.

Kunstiline element on seekord eri värvi kindad, mida kannavad kõik pidulised. Kinnaste värvid pärinevad eri valdadest ja lõpptulemusena peaks iga vald esindama oma seelikumustrit.

Rongkäigu idee on jaotada read kaheksaks nii, et igas reas kantaks eri värvi kindaid. Iga rida kujutab mustri ühte triipu, mis teeb üheskoos kokku piirkonnast tuleva seelikumustri. "Peol rõhutatakse palju autentset rahvarõivast, seda enam võib seda sellisel moel välja tuua," põhjendas Bergmann. 

Bergmann nentis, et see võib osutuda logistiliselt keeruliseks, kuna iga grupp ei jagu näiteks kaheksaga. Ta loodab, et kui kõik õnnestub, avaneb ilus vaatepilt. 

Bergmanni sõnutsi kannab seelikumuster edasi meie juuri. Temale on teemal "Minu arm" mitu tähendust, olgu selleks näiteks kas arm, mis on jäänud minevikust, või hoopis uue elu algus.

Põhjus, miks Bergmann just kinnaste motiivi kasutas, peitub inimeste kätes. "Inimesed kasutavad käsi iga päev: tervitavad ja saadavad ära, toidavad ja katavad end. Mulle tundus, et see sobib hästi tänavuse juubeliaasta teemaga," rääkis kunstnik.

Bergmanni kunstnikutöö käsitleb paljuski mustreid. Tema looming on eredavärviline ja mõjub peaaegu psühhedeelselt. Samuti on Bergmann kirjutanud ja illustreerinud mitu lasteraamatut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles