Juncker selgitas Simsonile algse vastuseisu põhjuseid (5)

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Kadri Simson ja Jean-Claude Juncker tänasel kohtumisel.
Kadri Simson ja Jean-Claude Juncker tänasel kohtumisel. Foto: twitter

Täna Brüsselis enda volinikukandidatuuri Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile tutvustanud Kadri Simson kuulis seal ka algse vastuseisu põhjuseid.

Juncker kostitas Simsonit oma kabinetis kohviga ning uuris talt nii tema enda tausta kui ka Eesti sisepoliitilise olukorra kohta. Lisaks selgitas Euroopa Komisjoni president ka seda, miks ta üritas blokeerida seda, et Simson saaks 1. juulist europarlamenti lahkunud Andrus Ansipi asemel vahevolinikuks.

«Ta tõi välja selle, et kuna olemasolev komisjon on oma tööd lõpetamas ja uusi algatusi pole, siis võimalus, et mõni liikmesriik esitab kellegi ainult neljaks kuuks, ei anna just väga suurt lisakvaliteeti, küll aga annab selle nelja kuu töökogemusega volinikule kogu ülejäänud eluks sotsiaalgarantiid, mida ta pidas koormaks ELi maksumaksjale,» rääkis Simson.

«Aga ta ütles ka, et see pole minu puhul tähtis, sest talle on kinnitatud, et ma olen Eesti kandidaat ka järgmisele presidendile kaalumiseks,» lisas Simson. See tähendab, et Euroopa Komisjoni juhi poolest on Eesti uuel volinikukandidaadil roheline tuli liikuda edasi kuulamisele Euroopa Parlamenti.

Viimane kinnitas Simsoni sõnul talle, et kuna ta on naissoost ja kahe volinikukandidaadi esitamist tahetakse naiste osakaalu tõstmiseks, siis ilmselt Eestilt seda ei nõuta.

Et Ansipi ja temaga sarnaselt europarlamenti lahkunud Rumeenia voliniku tööülesanded on juba teiste komisjoni liikmete vahel jagatud, siis n-ö sisuportfell Simsoni ja Junckeri vahel jutuks ei tulnud. «Sisuportfellide osas tuleb hakata lähinädalail kõnelema tema mantlipärijaga,» sõnas Simson.

Simson kohtus täna Brüsselis ka juuni lõpuni Eesti volinikukohal töötanud Ansipiga. Viimane kinnitas Simsoni sõnul talle, et kuna ta on naissoost ja kahe volinikukandidaadi esitamist tahetakse naiste osakaalu tõstmiseks, siis ilmselt Eestilt seda ei nõuta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles