Lill valmistas üllatuse

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tavaliselt õitsevad inglitrompetid Eestis juuli lõpul ja augustis, siis Pollioja talu perenaine Kati Marttila võib vanaaegset grammofonitoru meenutavaid õisi nautida praegu.
Kui tavaliselt õitsevad inglitrompetid Eestis juuli lõpul ja augustis, siis Pollioja talu perenaine Kati Marttila võib vanaaegset grammofonitoru meenutavaid õisi nautida praegu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Võistre lähistel asuva Polli­oja talu perenaine Kati Marttila oli väga üllatunud, avastades, et tema inglitrompet puhkes õide detsembrikuus. Tavaliselt õitsevad need lilled juuli lõpul või augustis. «See on tõeline jõuluime,» ütles ta.

Taim on Kati Marttila käe all kasvanud kolm aastat ning seni ei olnud ta õisi näidanud. Suviti, kui öökülmad möödas, on perenaine viinud taime välja rõdule ja septembrikuus tuppa tagasi toonud. «Ühel aastal jäin sissetoomisega hiljaks ning külm võttis pealsed ära. Õnneks jäi juur alles ja kasvatas uued varred,» rääkis perenaine.

Esimesi õisi lootis Kati Marttila näha sel suvel. Paraku oli ta sel ajal Soomes tööl ning laps ja tema vanemad ei kastnud taime piisavalt. Alles nüüd, kui taim sai piisavalt hoolitsust, toimus muutus. Kuigi lille lõhn on ebameeldiv, on perenaine õite üle väga õnnelik.

Inglitrompeti efektsed ja suured, kuni 40sentimeetrised õied meenutavad vanaaegset grammofonitoru. Eestis kasvavad inglitrompetid kasvuhoones või toas, aga soojemas kliimas ka avamaal.

Asjatundjad soovitavad teda otsese päikese eest hoida, valida soe ja tuulevaikne koht ning kasvuperioodil rikkalikult, puhkeperioodil harva kasta. Väetada võiks kaks korda kuus. Sügisel võiks võrsed maha lõigata ning taime hoida jahedas, 5—10 kraadi juures ning igal kevadel ümber istutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles