Video: Jaagupi sadamas surevad kalad hapnikunälga (1)

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Jaagupi sadama hapnikunälja põhjus on ummistunud sissesõidukanal, mis takistab sadama akvatooriumis veevahetust ja soodustab vetikate vohamist. Koos sellega väheneb vees hapnikusisaldus.
Jaagupi sadama hapnikunälja põhjus on ummistunud sissesõidukanal, mis takistab sadama akvatooriumis veevahetust ja soodustab vetikate vohamist. Koos sellega väheneb vees hapnikusisaldus. Foto: Lilli Tölp

Toimetusele saa­detud videos on näha, kuidas sajad viidikad, särjed ja kogred, sekka mõni suuremgi kala, otsivad madalas vees hapnikurikkamat vett, et ellu jääda. Kraavipõhi, kuhu kalad on sadamast ujunud, on kaetud surnud ja surevate kaladega.

Sadamas elutsenud kalade õudus­lugu sai alguse sadamasuust, mille tormituuled on liivaga täitnud, nii et merevärav on muutunud kunstlikuks järveks ja väljapääs Liivi lahele on sulgunud.

Paari päeva eest väisasid Jaagupi sadamat keskkonnainspektorid, et olukorraga tutvuda. Kalade päästmiseks ei võetud ette midagi märkimisväärset.

“Jaagupi sadama akvatoorium on ühenduses Liivi lahega ja sinna suubub Penuküla maaparandussüsteemi kraav,” kirjeldas inspektoritele avanenud vaatepilti keskkonnainspektsiooni nõunik Himot Maran. “Sadama akvatooriumist on kraavi kogunenud hulgaliselt kalu, kellest osa on surnud. Kraavis on vesi madal, kalad ei pääse edasi ja surevad.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles